Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikingabyn återuppstår

ÅRSUNDA
Nu ska det bli fart på Vikingabyn i Årsunda. Efter 2.5 år när ingen har vetat någonting om framtiden finns det nu ett kontrakt mellan Kultur och fritid i Sandviken och Fafner, den lokala vikingaföreningen, för de tre närmaste åren.

Annons
- Vi kommer att smyga igång verksamheten, säger Richard Schill, en av de verkliga entusiasterna bakom Fafner där han också är ordförande. Vi ska ha öppet fyra söndagar i juli för att försöka få igång verksamheten igen.

Locka besökare
Efter sommaren ska medlemmarna i Fafner sätta sig ner och titta över verksamheten. Eftersom allt har legat nere så pass lång tid måste en ny marknadsföring sättas in för att locka besökare.
Vikingabyn har blivit en riktigt trivsam plats där långhuset är pärlan. Ett 21 meter lång hus där det finns sovsal och ett högtidsrum.
- Den snygga vikingatronen har konstnären Tord Larsson i Gästrike-Hammarby gjort, berättar Richard Schill. Den är helt handgjord.
Tord Larsson har även målat Tor och hans två bockar som pryder tronen.
Föreningen Fafner har närmare 100 medlemmar. Det finns också en kärnstyrka som lägger ner hela sin skäl i arbetet med Vikingabyn. Det har helt enkelt blivit en livsstil. De som arbetar vid byn under söndagarna har egna vikinganamn som de tilltalas med.

Egna vikinganamn
- Den här trälen kallar vi Fule, säger Richard och pekar på mannen som håller på att underhålla långhuset. Fåglar och getingar tycks gilla den blandning vi har av sand, lera och koskit.
Ett av de närmaste projekten är att kalka väggarna i långhuset.
- Då blir det genast betydligt ljusare inomhus, säger Richard. Vi ska också sätta upp sköldar och vapen på väggarna för att det mer ska likna den gamla tiden.
I dag finns det åtta olika byggnader i Vikingabyn. Några nya byggnader är inte inplanerade för de närmaste åren. Det är fortfarande mycket underhållsarbeten som måste göras för att byn ska hålla hög klass.
Verksamheten de närmaste åren blir att locka skolklasser, företag och att hålla kurser.
- Vi har sängplatser för 30 skolelever, berättar Richard Schill. Så det går bra att sova över här. Det är framför allt under våren och hösten som vi har vår högsäsong. Under sommarmånaderna är det bara att hoppas att turisterna letar sig hit. Det är heller inte klart vilken typ av verksamhet vi ska ha under vintern.
Det finns platser för närmare 60 matgäster.
- Vikingamaten skiljer sig inte så mycket från dagens, menar Richard. Visserligen saltades köttet för att kunna bevaras, men vikingarna använde mycket grönsaker, förutom potatis, som inte fanns i Sverige på den tiden.

Hantverkskurser
Richard gick med i Fafner 1995 och blev från 1998 riktigt aktiv i verksamheten. Han har också gått olika hantverkskurser för att sätta sig in i hur vikingarna levde.
- Vi är med i Sveriges levande forntid, säger han. Det finns 31 platser i Sverige som är med i det nätverket. I fjol besökte 80 000 barn de 31 anläggningarna. Det visar på ett stort intresse.
Redan nästa sommar hoppas Fafner att det ska finnas får och höns i byn.
- Sedan hoppas vi kunna börja ett båtbygge och starta järnframställning, säger Richard. Det gäller att hela tiden utveckla verksamheten så att vi på sikt ska kunna ha några heltidsanställda.
Så Vikingabyn lever och hoppas med gudarnas hjälp på en bra framtid.

JÖRGEN LARSSON