Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikingaliv i Årsunda

Människor i annorlunda kläder pilar fram mellan husen. De håller en gryta med växtfärg kokande, demonstrerar bågskytte eller försöker få eld med hjälp av flinta och eldstål.

Vikingagården i Årsunda är mer levande än någonsin så här i juli när medlemmar i Vikingaföreningen Fafner bor på gården under tre veckor. Nu i helgen hade man extra fokus på textila hantverk och visade allt från nålbindning till spånad och växtfärgning.

Nästa vecka är temat mat och örter.

– Då har vi matlagning i en kokgrop i marken med kött i näverpaket mellan heta stenar och bjuder vi på provsmakning. De flesta tycker det är gott, säger föreningens ordförande museipedagogen Richard Schill.

Men här har han lämnat sitt personnummer och sitt vanliga namn utanför grindarna. Här lyssnar han bara till vikinganamnet Grim och så är det med de andra medlemmarna också. De har lämnat både nutidskläderna och dopnamnet, här är de som i en annan värld.

Som Louise Ström som sköter den puttrande grytan där garnet färgas. Bara svenska växter duger.

– Växtfärgat har rykte om sig att vara blekt och tråkigt men se här, säger hon och pekar bort mot garn som lyser i kraftiga färger.

I grytan är det björklöv och renfana som står för färgen.

– Men järngrytan påverkar också och det är spännande. Man vet inte riktigt hur slutresultatet blir, säger hon.

Inomhus har besökarna samlats för att se om Johan Säfström kan få fyr på fnösket och utomhus provar ett par från Stockholm på bågskytte.

Det går rätt bra för båda även om de förstås inte har en chans att få iväg pilen 300-400 meter bort som vikingen Björn Kallur kan. Men då har han tränat längre.