Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikingaskepp hemma igen

NORRSUNDET
Tre vikingaskepp anlände på lördagsmiddagen till hamnen i Norrsundet - surrade i aktern bakom ett berg av ved på fartyget Alsen.

Annons
- Det har varit vansinnigt roligt. En enorm upplevelse, säger Göran Jacobson, skeppare på den minsta av de tre vikingaskeppen ombord, Tälja, medan skeppen försiktigt vinschades i land i Sverige.
Tillsammans med ytterligare tre svenska, ett norskt och ett amerikanskt vikingaskepp har Tälja deltagit i firandet av St Petersburgs 300-årsjubileum.

Lekte vikingar
De fem skeppen seglade in i St Petersburg i slutet av juli och besättningarna bodde sedan i en vikingaby på stranden nedanför Peter Paulfästningen mitt inne i stan i en vecka.
- Vi visade upp båtarna och lekte vikingar. Turisterna tyckte det var väldigt trevligt, tror jag, säger Göran Jacobson.
Men för honom och de övriga besättningsmedlemmarna har äventyret inte bara bestått i att delta i 300-årsjubileet. Seglingen från Norrtälje till St Petersburg som tog sammanlagt fyra veckor var ett äventyr i sig.
- Vi har rott mycket, seglat lite och bogserats vissa sträckor. Vi hade motvind nästan hela vägen och hade inte hunnit annars.

Byggdes till OS
Hemresan, som sponsrats av Stora Enso var också en upplevelse, tycker Göran Jacobsson.
- Vi är fem som följt med fraktfartyget och har fått dela på två hytter. Kaptenen var orolig för att han inte kunde erbjuda bättre standard, men för oss som levt campingliv så länge har det varit lyxigt. Det var att komma tillbaka till civilisationen, säger han.
Tälja byggdes på 1990-talet som en kopia av en vikingabåt som hittats norr om Norrtälje och ägs av föreningen Viksbåten.
Viking Plyms, som också deltog i vikingafärden, har en helt annan historia. Den byggdes till OS i Stockholm 1912. Skepparen Thomas Popoff är lika entusiastisk över projektet.
- Det har varit fantastiskt. Att ligga på en sandstrand mitt i St Petersburg, det kan inte bli bättre, säger han.

Lite fusk
Till skillnad från Tälja seglade inte Viking Plym hela vägen utan startade i Helsingfors. Eftersom skeppet faktiskt har motor fick man vissa sträckor bogsera de övriga i flottan.
Lite fusk har det alltså varit med vikingaseglatsen.
- Jo, men det var tvunget. Man ror inte en båt på 4,5 ton, som Viking Plym, på fem man som vi var, säger Thomas Popoff.
Den tredje båten som tog vägen hem över Norrsundet, Regin, startade i Södertälje. Till skillnad från de andra två skeppen ägs inte Regin av någon förening.
- Vi är några kompisar som byggt skeppet ihop. Numera brukar vi vara ute och semestersegla med Regin, berättar Anders Ahlgren.
Också han tycker att besöket i St Petersburg var lyckat. Enda smolken är ett missöde som inträffade sista kvällen då det var dags att lasta skeppen för hemfärd. En truck kör emot ett däck som ligger på kajen. Däcket faller ner på Regin som ligger vid kajen tre meter nedanför.
- En tvärbalk knäcktes och två bord har spräckts. Ska man reparera det på historiskt riktigt sett krävs väldigt mycket arbete, säger han.
- Det är typiskt att det hände i hamnen. När det är mycket folk omkring och trångt är det svårt att ha koll. Det är då sådant händer.
INGEGERD SÖRGARD