Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig lektion i brandsäkerhet

SANDVIKEN
Det gick inte att ta miste på elevernas entusiasm när Sätraskolan i Sandviken på tisdagen fick besök av räddningstjänsten. Julia Wikberg var en av de elever som fick prova på hur en pulversläckare fungerar.

Räddningsverket centralt ger sedan ett par år tillbaka räddningstjänsterna runt om i landet bidrag för att åka runt till skolor och informera om bland annat brandsäkerhet och om räddningstjänstens arbete.
Den här veckan har därför brandkåren i Sandviken inlett en tre veckor lång skolturné och kommer att besöka ett 30-tal skolklasser vid olika grundskolor i Sandviken.
Den här gången prioriteras skolorna i utkanterna av Sandviken och i byarna runt omkring. Det eftersom de centrala skolorna haft många besök genom åren.

Brandfarliga prylar
Under tisdagen fanns därför brandman Niklas Hammarlund vid Sätraskolan i Stensätra. Under förmiddagen besökte han fyr-femman där och informerade om räddningstjänstens arbete.
- Jag berättar om vad brandkåren och räddningstjänsten gör. Sedan pratar jag om bränder i vår närmiljö, vad som orsakar dem och vad man gör om det börjar brinna.
Dessutom informerade han under ett par lektionstimmar om bland annat brandvarnare, vad som händer om man ringer 112 och vilka prylar som är brandfarliga i hemmet.
Efter lektionen i klassrummet var det dags för eleverna att få en praktisk lektion i hur man släcker bränder.
Niklas Hammarlund visade först hur man gör om det börjar brinna i någons kläder. Han hällde bensin på en docka och tände på och släckte sedan branden med hjälp av en filt.
Dessutom förevisade han olika typer av brandsläckare och hur de fungerar.
Därefter blev det eleverna tur att prova på, den här gången utan eld.
Turnén till de olika skolorna fortsätter ett par veckor till. I höst planerar Sandvikens räddningstjänst att besöka ytterligare ett 50-tal klasser.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se