Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga datum för hus- och rotavdrag

Det är inte bara deklarationen som ska in senast den 4:e maj.

Det är inte bara deklarationen som ska in senast den 4:e maj. Vill du göra avdrag för hushållsnära tjänster gäller samma datum. Vill du däremot göra ett rotavdrag väntar du till nästa år. Rörigt? Privata Affärer reder ut.

Enligt de nya reglerna för husavdrag kan du dra av halva arbetskostnaden upp till 100 000 kr per person och år. Det ger en skattereduktion på 50 000 kr per person.

Avdraget gäller till exempel renovering eller ombyggnad av ditt hus, ROT-avdrag, eller för hushållsnära tjänster. När avdraget ska göras varierar dock.

4 maj 2009

Om du köpt städning eller annan hushållsnära tjänst under 2008 måste du lämna in en ansökan om avdrag senast 4 maj 2009.

Du ska inte göra avdragen på den vanliga deklarationsblanketten utan på separata blanketter, säger Pia Blank Thörnroos på privataaffarer.se

Blanketten kan du ladda ner här. Observera att den ska skickas till Skatteverket i Västervik och inte ditt lokala skattekontor.

3 maj 2010

Hushållsnära tjänster som utförts mellan 1 januari och 30 juni i år ska dras av på särskild blankett senast den 3 maj 2010.

Det gäller även skattereduktion för ROT-arbeten som genomförs under perioden 8 december 2008 till 30 juni 2009. Rot-arbeten som gjordes under de sista veckorna i fjol ska dras allstå av först nästa år.

Blanketter för detta kommer att finnas på Skatteverkets hemsida i slutet av maj i år.

1 juli 2009

Från och med 1 juli i år förenklas systemet i och med att den så kallade fakturamodellen införs.

För arbeten utförda efter detta datum kommer företaget som utför arbetet att göra avdraget direkt hos Skatteverket och det kommer att synas på din faktura från företaget du anlitar.

Detta gäller både rot-avdrag och hushållsnära tjänster.

PRIVATA AFFÄRER