Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga frågor om statens roll

Lars Beckman och Carl Oskar Bohlin, Moderaterna, tycker att Leif Erikssons frågeställningar om statens roll när det gäller att tillhandahålla media är viktiga

Leif Eriksson, ansvarig utgivare för den statliga radion P4 Radio Gävleborg skriver i ett debattinlägg den 17 mars om public service-uppdraget och den debatt som nu pågår om den statliga radions framtid.

Eriksson skriver själv om den osunda konkurrens som finns från public service både mot de affärsmässigt drivna tidningarna i länet men även gentemot den fria radion, det vill säga, Mix Megapol och Radio Rix med flera.

Det är inte allmänt känt att den fria radion betalar en årlig avgift till staten varje år för rätten att sända radio och samtidigt erhåller då den statliga radion bidrag för att sända. Det är ett system som kanske var rätt och riktigt när det infördes men utvecklingen på medieområdet har nu sprungit ifrån koncessionsavgiften.

Det är också viktigt att komma ihåg att utan en borgerlig regering 1993, när beslutet togs, så hade vi inte haft den fria radion alls eller en fri tv.

Idag har de allra flesta tillgång till internet både i datorer men även i moderna telefoner och surfplattor och andra mediabärare. Det betyder för oss som mediakonsumenter att vi har ett stort utbud att välja på. Inte minst inom nyhetsområdet kan vi vid en kris någonstans i världen, som vi nyligen upplevt, snabbt välja mellan att se och lyssna på exempelvis CNN, BBC eller andra nyhetsförmedlare.

Självklart kan vi också invänta sändningen som kommer i de statliga nyhetsförmedlingarna, många av oss väljer bådadera. På samma sätt kan man idag välja en radiostation från hela världen genom mobiltelefonen eller datorn.

Den nya medievärlden måste vi som politiker förhålla oss till. Vi delar Leif Erikssons bedömning om att de medier i länet som vill ha många tittare och lyssnare eller för den delen läsare måste vara väldigt lokala. Just eftersom man varje sekund kan ta del av nyhetsflödet gratis nationellt eller internationellt så är det viktigt att de lokala medierna är just lokala. Vad betyder det för mig som bor i Valbo eller Torsåker eller Vallsta? Det är frågor som de lokala medierna kan besvara men som inte får ett utrymme i den nationella mediebevakningen. Vem som helst kan också tack vare internet starta sin egen tidning eller hemsida. I Gävle finns exempelvis Valbogatan.se som är en utmärkt sida som förmedlar lokala nöjesnyheter för den yngre publiken.

Leif Eriksson efterlyser en debatt om den osunda konkurrensen från den statliga radion. Med tanke på hur mediautbudet ser ut idag så tillhör det en förgången tid att staten tar ut en avgift för att sända radio. Reklamskatt på annonser tillhör också det förgångna.

Riksdag och Regering bör arbeta efter att skapa konkurrens på lika villkor mellan alla medier. I det arbetet är det inte självklart för oss att det mest optimala är att staten bedriver fyra radiostationer. Det kanske är så att vi ska skapa riktig konkurrens och tillåta de fria radiokanalerna att arbeta med frekvenser som täcker hela länet? Den nya digitala tekniken ger helt nya möjligheter.  

Den omdebatterade tv- och radioavgiften hör också till det förgångna och den årliga kostnad som finns idag för Radiotjänst i Kiruna skulle istället användas till ett programutbud och staten skulle då finansiera driften av den public service som vi beslutar om på annat sätt.

Leif Eriksson ställer viktiga och relevanta frågor om statens roll när det gäller att tillhandahålla media. Vi ser fram emot att vi även lokalt och regionalt får igång en debatt om hur vi bäst kan använda samhällets resurser. Detta för att säkerställa ett relevant public serviceutbud med hög kvalité och samtidigt göra detta i den nya medievärlden med konkurrens på lika villkor mellan olika mediebolag och statens bolag.

Det är vår övertygelse att en sundare konkurrenssituation mellan den fria radion och den statliga radion skulle leda till ett bredare, mer varierat lokalt radioutbud.

Lars Beckman      

Riksdagsledamot Gävleborg, M      

Carl Oskar Bohlin      

Riksdagsledamot Dalarna, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel