Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med bra utbildning

Drygt hälften av regionens gymnasieprogram har resulterat i att mer än 25 procent av eleverna varit arbetslösa, skriver Lotta Petterson och Johan Olsson från Svenskt näringsliv

Valfriheten i den svenska skolan har gjort det möjligt för elever att välja den skola och den utbildning som passar bäst. Hur ska man välja mellan alla dessa skolor och program?

Utifrån eget intresse eller utifrån vad kompisarna väljer? Vilka utbildningar ger jobb? Valet av gymnasieprogram är viktigt och ett steg in i vuxenvärlden. Det finns många parametrar som kan vara relevanta för den enskilde elevens val, men utbildningens kvalitet och jämförelser av kvalitet mellan skolor bör vara grunden i gymnasievalet för att öka möjligheterna att skaffa sig jobb i framtiden.

Ett klokt och genomtänkt gymnasieval förutsätter att jämförbar information finns tillgänglig.

Svenskt Näringslivs analys, baserad på information från Statistiska Centralbyrån (SCB), visar på stora skillnader mellan olika gymnasieprogram, och också mellan resultaten på samma gymnasieprogram på olika skolor. Drygt hälften av regionens program har resulterat i att mer än 25 procent av eleverna varit arbetslösa.  Samtidigt är en fjärdedel av alla yrkesprogram i regionen lyckade utbildningar där minst 90 procent av eleverna fått jobb efter examen. Denna beräkning är gjord bland elever som fick slutbetyg år 2005 och fler liknande siffror presenteras på sidan Gymnasiekvalitet.se.

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige idag. Det är problematiskt såväl för den enskilda individen, för företagen som är i behov av kompetenta medarbetare och för samhället i stort. Att utbildningen håller en hög kvalitet och har en god samverkan med arbetslivet är en viktig del för att komma till rätta med problematiken.

Självklart handlar gymnasieutbildningen om mer än att få ett jobb, men hur ska man kunna veta vad man ska välja, om man inte tänker på hur det ska bli när man tagit studenten?

Den som vill läsa ett studieförberedande program kan ha nytta av att se hur stor andel av tidigare elever som nu läser vidare vid högskola eller universitet. Även här kan det skilja kraftigt mellan olika gymnasieprogram och skolor enligt den statistik som presenteras på Gymnasiekvalitet.se.

Valfriheten ger möjligheter för elever och föräldrar att välja den utbildning och skola som passar den enskildes behov bäst. Att välja till gymnasiet kan verka oöverskådligt och svårt. Men den som gör ett genomtänkt val och tar reda på fakta och jämför har bättre förutsättningar att också bli nöjd med sitt viktiga val.

Lotta Petterson

Regionchef Svenskt

Näringsliv

Johan Olsson

Utbildningspolitisk expert, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel