Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med förtroende för varandra

GÄVLE
Det är brist på familjehem i Gävle.
Ändå tackar socialtjänsten nej till en familj utan att göra en utredning först, med bara ett första hembesök som grund för beslutet.

Annons
- Jag förstår att det verkar konstigt. Men våra handläggare har lång erfarenhet och jag anser att de kan bilda sig ganska bra uppfattning om en familj skulle fungera som familjehem redan vid det första besöket, säger familjehemschefen Kristina Nohrén.

Utredning
- En utredning bygger på att man har förtroende för varandra, säger hon.
Av ett 40-tal familjer som kontaktade familjehemsgruppen i Gävle förra året var det uppskattningsvis bara sju-åtta familjer som gick igenom hela utredningen och blev godkända, säger Kristina Nohrén. Men oftast beror avhoppen på att familjerna själva inser att familjehemsplaceringarna inte skulle fungera av olika skäl, menar hon.

Inget bra möte
I fallet med Anette och Per Norberg skar det sig på ett annat sett.
- Det blev inget bra möte, säger Ingela Bergström, en av de två familjehemssekreterare som besökte familjen Norberg. Per och Anette Norberg tyckte att hon hade en negativ attityd till familjehemsplaceringar, men så är det inte, säger hon:
- Den här familjen var väldigt entusiastisk och pratade om vad de ville göra. Men under ett sådant här besök måste jag ta upp svårigheterna som man kan möta. Och ju mer positiv familjen är, ju mer pratar jag om problemen, säger hon.
- Visst är det bra med entusiasm, det behövs, men det krävs annat också, förtydligar Kristina Nohrén.
Per och Anette ringde Kristina Nohrén och berättade hur de hade upplevt hembesöket, och tycker att det sedan låg dem i fatet när de trots allt ville fortsätta utredningen. Var det därför det inte blev någon utredning?
- Nej, så var det inte. Och det var bra att de ställde upp på ett möte till, men tyvärr gjordes inga framsteg i kontakten under den träffen och då beslöt vi att inte gå vidare, säger Kristina Nohrén.

Telefonsamtal
Men Ingela Bergström reagerar över telefonsamtalet.
- Jag har aldrig mött en familj förut som börjat ringa och ifrågasätta på det sättet, säger hon.
När beslutet att inte acceptera familjen som familjehem tas innan någon utredning gjorts har familjen svårt att veta vad det är som gått snett. Har blivande familjehem dålig rättsäkerhet?

Ingen rättighet
- Det är ingen rättighet att bli utredd som familjehem. Vi gör ingen familjehemsutredning med mindre än att vi tror på den. Det är av hänsyn till familjen också, eftersom utredningen är väldigt ingående. Det är inte roligt att behöva tacka nej till en familj efter att utredningen är gjord, säger Kristina Nohrén.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se