Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktor och Viktor fick frågor om alkoholvanor

Det är lätt att få tag i alkohol i Ockelbo. Det anser de båda högstadieeleverna Viktor Andersson och Viktor Lindblom.

– Men vi har själva aldrig provat, säger de båda med övertygelse.

Högstadieeleverna i Ockelbo kommun fyllde häromdagen i en enkät där de fick redogöra för sina drog- och alkoholvanor. Undersökningen är ett led i det förebyggande arbetet för att minska alkoholkonsumtionen bland tonåringar och samtidigt höja debutåldern.

– Vi ska arbeta mycket med föräldrarna också och få med de vuxna, säger folkhälsosamordnaren Mia Lindblom.

Hon berättar att Ockelbo är en av fem kommuner som ska jobba efter Öckerömetoden. Det är en metod som går ut på att de vuxna tas med i arbetet. Hon kommer på föräldramöten att diskutera och informera om droger, främst alkohol. Målet är att få de vuxna eniga i arbetet mot droger och försvåra tillgängligheten.

Den senaste undersökningen visar att det är relativt få tonårselever som dricker mer regelbundet.

– Däremot är det en hög andel av de som dricker som räknas till gruppen högkonsumenter, säger hon.

Nu ska enkäten sammanställas och ett resultat kan bli klart under april. Sedan kommer undersökningen att upprepas varje år och ska ge svar på om man genom information och föräldramedverkan kan minska droganvändningen.

– Erfarenheten från andra kommuner är mycket god, säger Mia Lindblom, som hoppas nå framgång även i Ockelbo.

Två av eleverna som inte hade några problem att fylla i sin enkät var Viktor Andersson och Viktor Lindblom. Ingen av dem har druckit sprit, men de känner många skolkamrater som dricker alkohol. Det medger att det inte är några svårigheter att få tag i alkohol i Ockelbo. De var båda positiva till enkäten, som de tror kan hjälpa eleverna att hålla sig från alkohol.

– Kanske om det blir ett grupptryck mot alkohol så är det en del som avstår från att dricka, säger de.