Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildmarksparadis växer snabbt

ÅSHAMMAR
Under några år har området vid Jägarstugan efter AK-vägen mellan Kungsberget och Stocksbo vuxit och blivit ett riktigt vildmarksparadis.

I juni ska den nya timrade raststugan invigas och då finns det plats för 80 nattgäster.
- Ja, visst har utvecklingen gått snabbt sedan 1996 när expansionen började, säger Jan Åsberg som är mannen bakom vildmarksområdet.
När Janne kom till platsen fanns endast ett rött litet hus, Jägarstugan. I dag finns tre hus, fyra kolarkojor och ett stall. Ja, ett av husen fungerar som en liten restaurang med plats för 25 gäster.
- Vi har också en matsedel, skrattar Janne. Det är väl inte helt fel att äta kolbullar med lingonsylt eller halstrad sill med kokt potatis.

Ett Gränsland
Jägarstugan ingår i det kommunala Gränslandsprojektet där även Säljansgården, två handikappstugor vid Sjösunda i Årsunda, fiskesjöar som gjorts tillgängliga för handikappade och så sommarens nyhet - pontonbåten i Storsjön. En båt som kan ta upp till åtta passagerare.
- Meningen är att vi på sikt ska knoppas av från kommunen och kunna klara den ekonomiska biten på egen hand, säger Kenneth Nyberg på kommunens arbetsenhet. Vi har i dag sju anställda som driver de olika projekten i Gränsland.
Under senare år har utbyggnadstakten varit hög.
- Den ännu inte invigda kojan, som fått namnet Sotkojan, är precis färdig, berättar Jan Åsberg. Den timrades inomhus vid Murgårdsskolan vintern 2001-02 och sedan har Göran Hedström och hans fyra medarbetare monterat upp den i vår.
Stugan är på 60 kvadrat och har nio våningssängar. Det finns också en stor gjuten eldstad mitt i stugan.
De fyra kolarkojorna har vardera två sängplatser och en rejäl eldstad.
- Här är det inga problem att hålla värmen, menar Janne Åsberg. Vi har också sett till att göra kojarkojorna handikappvänliga.
För att nå målet 80 sovplatser sätts också två militärtält upp nu när sommaren närmar sig.
- Den stora satsningen gjordes i samband med att vi fick bygga en handikappramp i det närliggande naturreservatet, säger Kenneth Nyberg. Plötsligt öppnade sig en helt ny värld och vi har haft 8 000 besökare i reservatet. Det är helt fantastiskt.
Från början var skoleleverna flitiga gäster. Det var spännande att komma ut i stora skogen och höra och se de vilda djuren på nära håll.
- I dag ser besöksbilden lite annorlunda ut, fortsätter Janne Åsberg. Nu är det många företag som kommer på besök och vi har faktiskt flera fasta kunder som kommer några gånger per år. Givna besökare är Skogsvårdsstyrelsen, länsmuseet och länsstyrelsen.

Flera hundra elever
Till hösten har två skolor i Falun bokat plats. Det rör sig om några hundra åttaklassare som kommer för att övernatta. De kommer i omgångar. Men det finns också internationella besök. För två år sedan kom 30 elever från Indiana i USA på besök för att titta på den svenska försurningen.
- Det ska komma australiensare, thailändare, kanadensare, säger Åsberg. Vi har också haft besök av turister från Italien, Österrike, England, Holland och Tyskland. Ja, frågan är om inte området är mer känt utomlands än det är i Sandvikens kommun.
Genom området rinner Borrsjöån i ett hastigt tempo. Här har flera grillplatser anlagts för att besökarna verkligen ska kunna njuta av den härliga naturen. Det finns också planer på att en kolmila ska byggas och kolas i sommar. Men det är inte klart än.
JÖRGEN LARSSON