Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin finns i hela länet i dag

Dalälven har länge varit den naturliga gränsen för vildsvinens flyttning norrut. Men inte nu längre. Sedan ett par år finns vildsvin i hela länet, framförallt i syd. Och antalet vildsvinsolyckor ökar.

Har du sett vildsvin? Eller kört på ett? Du kanske har bilder till och med? Hör av dig till oss på 026-15 96 01 eller .

En vildsvinsolycka i natt på E 4:an nära avfarten till Älvkarleby. En annan i Järvsö nyligen. Och det lär bli fler olyckor med vildsvin inblandade.

– Det är ingen tvekan om att folk börjar se mer vildsvin och att olyckorna kommer att öka, säger Marcus Brage, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

– Dalälven har tidigare varit något begränsande men nu etablerar sig stammen i länets sydligare delar.

Vildsvin har observerats i hela länet, från söder till norr, från öst till väst - men det handlar inte om några stora kullar utan snarare om enstaka djur.

– På vissa ställen häromkring kan de bli fler. Men vi tror inte det blir av den digniteten som vi kan se i Mälardalen och södra Sverige. Förhållandena i Gävleborg är inte optimala för vildsvin. Det är lite för mycket snö här, säger Marcus Brage.

Och det är inte bara olyckorna som blir fler i takt med att antalet djur.

Djuren söker sig till bebyggelse och jordbruksmark och gillar fält och lövskog.

Lantbrukare kommer att drabbas av att de varit ute i grödorna. Golfbanor och gräsmattor kan bökas upp. Men hittills har man på länsstyrelsen inte fått in några rapporter om problem.

Ökningen av stammen här har nu gjort att Naturvårdsverket gett länsstyrelsen i Gävleborg i uppgift att börja arbetet med en förvaltningsplan. Där ska antalet vildsvin observeras under en längre period, skador i jordbruket noteras liksom andra skador. Vildsvin och trafik är en punkt liksom utfordring av djuren.

– Det är en pågående process att de ökar men vildsvin kommer nog aldrig att bli vanliga här, säger Marcus Brage.