Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin skjutna vid förskola i Bomhus – stod precis utanför staketet

Två vildsvin, precis utanför förskolans staket. Det fick personalen på Storhagens förskola i Bomhus syn på under onsdagen. Under eftermiddagen var jägare från viltvårdsgruppen i Gävle på plats och sköt två vildsvin.

Det var när förskolegruppen var på väg tillbaka från pulkabacken som de fick syn på vildsvinen. Då gick de på Norelundsvägen, skriver förskolepersonalen i ett mejl till GD. Lite senare hade svinen kommit ännu närmare – på bilder som personalen tagit syns djuren gå alldeles intill staketet till förskolan.

Marcus Brage är vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg. I bostadsområden finns fågelfrö, kompost och annat som vildsvinen kan äta. Dessutom har med sina kortare ben lättare att ta sig fram där det är plogat. Det tror han kan vara anledningen till att vildsvinen rör sig i Bomhus.

Generellt innebär djuren ingen fara. Marcus Brages erfarenhet är snarare att de flyr när människor kommer i närheten.

– Alla djur som blir trängda och känner sig hotade kan utgöra en fara. Men det är inget rovdjur och jag känner inte till några olyckor med vildsvin annat än vid jakt och då är det en helt annan situation, säger han.

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs mer: Se filmerna på vildsvinsligan i Bomhus

Läs mer: Vildsvin irrade runt i bostadsområde i Gävle

Läs mer: Nytt vildsvinsbesök i Bomhus