Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka ersättningar!

Sickna priser inom psykiatrin!

En överläkare på psykiatriska länsakuten får 11 000 kronor för att vara jour i hemmet blott en natt. Ersättningen på midsommarafton är drygt 20 000 kronor. Bara i jourersättningar betalades förra året ut makabra 30,4 miljoner kronor. Det är inte ovanligt att en överläkare har 70 000 kronor per månad. Inklusive arbetsgivaravgifter kostade psykiatrin 80,3 miljoner kronor för ett enda år.

Det måste bli ett stopp på lönenivåerna inom psykiatrin! Visst, det är mycket för en överläkare att stå i under jouren, den så kallade bakjouren. Fast fantasisummor som 11 000 kronor för en enda natt är orimligt. Hur är det med vården i övrigt?

Ja, för patienterna är det inte roligt. De sitter vid ett fönster och gör ingenting. Snacka om förvaring. En plats inom psykiatrin på någon av regionvårdens kliniker (till exempel Säter, Sundsvall-Sidsjön, Vadstena och Växjö) kostar hela 4 500 kronor/dygnet.

Vet skattebetalarna om detta? Varför inte införa sysselsättning för patienterna inom vården? Kropp och själ hänger samman. Har man något att göra med händerna, mår kroppen bättre. Omfördela pengarna från personal till patienter i stället. Till att börja med måste dessa läkarlöner stoppas. Det finns mycket i övrigt att önska.

Jonas Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare