Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken kommunal mark är du beredd att upplåta till migranterna?

Som politiker finns det egentligen bara ett förhållningssätt i denna fråga. Det är att följa de rekommendationer som regeringen via sin utredare gett oss kommuner. Att följa lagen och att inte bidra till att bygga parallella samhällen, skriver Helene Åkerlind, L och Ann-Helen Persson, C.

På fullmäktige den 12 december ställer oppositionsrådet Jörgen Edsvik återigen frågor kring kommunens hanterande av utsatta EU-medborgare. I motsats till den tidigare kommunledningen har Alliansledningen aldrig duckat inför svåra frågor.

Det den tidigare kommunledningen inte lyckats göra på ett år genomfördes med den nya Alliansledningen inom sex månader. På senvåren 2016 kunde vi anta riktlinjer för utsatta EU-medborgare.

Gävle kommuns riktlinjer bottnar i arbetet som den nationella samordnaren, Martin Valfridsson, presenterade i februari 2016 via rapporten "Framtid sökes". Våra riktlinjer följer i alla delar de rekommendationer och den vägledning som ges till kommuner avseende illegala boplatser, nödbistånd, barnskydd och skolgång.

I en levande demokrati ska olika åsikter och lösningar på samhällets utmaningar brytas mot varandra. För att nå dit krävs att Socialdemokraterna inte bara ställer frågor utan också presenterar svar.

Vilken kommunal mark vill du, Jörgen Edsvik, och Socialdemokraterna upplåta? Vilka resurser och kostnader är ni beredd att lägga på iordningställande, bevakning och renhållning av en kommunal camping? Hur ser ni på att barn bryts upp från sin skolgång i sitt hemland för att vistas lagligt under tre månader i Sverige? Hur ser ni på de miljökonsekvenser som skapas vid verksamheter på boplatserna? 

Som politiker finns det egentligen bara ett förhållningssätt i denna fråga. Det är att följa de rekommendationer som regeringen via sin utredare gett oss kommuner. Att följa lagen och att inte bidra till att bygga parallella samhällen.

Helene Åkerlind, L

Ann-Helen Persson, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel