Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

Ett antal islamska hatpredikanter har de senaste åren varit attraktiva att bjuda in att förkunna sitt budskap i vissa muslimska kretsar och moskéer i Sverige.

Givetvis inte i alla, men den i Gävle finns tyvärr med på listan kunde GD avslöja i helgen.

"Kvinnor ska stanna hemma och den som förolämpar Mohammed bör avrättas", anser imamen Said Rageah som lever i Kanada. Han anlitades för att predika i Gävle moské den 16 maj.

Motiveringarna från inbjudarna i Gävle följer samma tema som vid liknande händelser tidigare och på andra håll.

– Han är en välkänd föreläsare bland både somalier och ickesomalier, förklarade en av inbjudarna Rague Ali Youssouf till GD.

Jaha. Välkänd för vaddå?

Välkänd för kvinnoförtryckande och våldsbejakande åsikter, eller var detta helt okänt för inbjudarna trots att det dokumenterats och spritts på internet? Skulle Rageah bland sina sympatisörer i stället gjort sig känd för innerliga kärleks- och fredsbudskap, som inte dokumenterats för en bredare allmänhet?

– Said Rageah är en föreläsare med väldigt många kloka idéer. Om man bara tar en minde del av ett uttalande kan det tolkas på ett helt annat sätt, försvarade sig  Rague Ali Youssouf i GD.

Jaså. Så om man bjuder in Hitler att föreläsa, och han pratar om motorvägar i en timme och bara emellanåt skjuter in några bisatser om gasugnar, skulle de då tagna ur sitt sammanhang kunna "tolkas på annat sätt" och bortses ifrån som en marginalitet?

Det här är ju tyvärr inte första gången man behöver höja ögonbrynen över saker som skett i anslutning till Gävle moské. I januari uppmärksammades att moskéns dåvarande ungdomsledare Ali Abdullah Al Ganas, som då även arbetade på den muslimska förskolan Bilaal i Bomhus, hyllat stupade IS-krigare på Facebook.

Han hade "fel information" om vad de båda unga svenska trosfränderna gjort i Syrien, påstod Al Ganas till GD. Kort innan hade han berättat att han kände de båda mycket väl.

I ett annat Facebookinlägg efter terrordåden mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris skrev Al Ganas:

"Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tillåter det och de som håller tyst om det."

Ingen vrede skulle alltså riktas mot de som ställde till massaker på satirtidningen, utan tvärtom mot alla som använder sin fulla demokratiska rättighet att gäcka företeelser och auktoriteter i samhället, religioner och dess profeter ej undantagna.

– Yttrandefrihet hör inte hemma för att kränka en hel nation, motiverade Ali Al Ganas sitt Facebookinlägg. På GD:s fråga om vad han tyckte om massmordet på Charlie Hedbo-redaktionen svarade Al Ganas:

– Jag bor i Sverige så min åsikt spelar ingen stor roll. Men vi muslimer kan säga generellt att vi tar avstånd från att oskyldiga dödas – oavsett vilket syfte.

I mina öron låter det aningens halvhjärtat. Och dubbeltydigt.

"Generellt tar avstånd från att oskyldiga dödas." Jaså bara generellt?

Och hur definierar Al Ganas en oskyldig? Var de som arbetade på Charlie Hebdo och som, enligt Al Ganas uppfattning "kränkt" profeten Muhammed, oskyldiga i Al Ganas värld? Eller något annat än oskyldiga?

Såväl moskén som förskolan Bilaal sade upp Al Ganas engagemang. I ett uttalande på den egna hemsidan tog moskén avstånd från all typ av våld och kränkningar.

Bra. Men det är ett av få uttalanden från moskén, vars ansvariga varit ytterst publicitetsskygga när GD sökt dem för kommentarer.

En svala gör ingen sommar, lyder ju ordspråket. Men två?

Det är svårt att inte ställa sig frågan om Gävle moské antingen är för naiva i sin inbjudningspolicy så att radikala islamister kan verka där, eller om man måhända inte uppmuntrar detta men medvetet tolererar det, eller om trossamfundet rentav är en härd för extremistisk islamism?

Såvitt hittills känt har i alla fall ingen av alla 300 svenska muslimer som åkt ner till Syrien för att delta i IS' halshuggnings- och våldtäktsindustri varit från Gävle.

Men det vore ju bra om företrädare för moskén gör sig mer tillgängliga för frågor från media, för att kunna släcka spekulationsbrasor.

LÄS ÄVEN:

Moskén har ett ansvar