Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket lyft för Pater Noster

GÄVLEI går lyftes den gamla 1800-talsfyren Pater Noster från sitt läge utanför Marstrand, i den bohusländska skärgården, för att genomgå en omfattande renovering i Tjörn. Två pråmar användes för att flytta den 32 meter höga och 130 ton tunga fyren.

Annons
Nu ska den genomgå blästring, stålreparation och målning innan den ska transporteras tillbaka.

Som Gefle Dagblad tidigare berättat har det prestigefyllda entreprenaduppdraget att genomföra renoveringen gått till Gävleföretaget TPM Industrimålning AB. Marknadschefen Göran Hägneby var på plats vid lyftet och transporten och pratar lyriskt om den stora händelsen.

- Det har gått jättebra. Intresset var stort. Det såg ut som under Americas cup med mängder av båtar ute för att titta på. Vi har haft 30-32 grader varmt hela dagen och stiltje. Det var verkligen en häftig upplevelse, menar han.

Renoveringen kostar sex miljoner kronor, som staten, Västra Götalands region och Tjörns kommun bekostar. Arbetet är inte det mest omfattande ekonomiskt som TPM åtagit sig. Men när det gäller uppmärksamhet har de inte gjort något liknande, berättar Göran Hägneby.

Själva arbetet beräknar man ska komma igång under september och totalt kommer 10-15 man att vara sysselsatta i projektet för företaget. Enligt planerna ska man vara färdiga under nästa år.

MATTIAS JONSSON
Annons