Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill Gävle kommun ha kvar sina lärare?

Denna termin har väldigt många lärare varit tvungna att vikariera för sjuka kollegor då det inte tagits in vikarier. Vissa gånger har inga vikarier funnits att tillgå. Andra gånger har inga vikarier tagits in på grund av att skolledningen sett ett tillfälle att spara pengar.

Mig veterligt har inte lärarna någon ledig tid under sin arbetsdag utan tvingas gå in och vikariera tider de egentligen skulle plocka fram material, planera med kollegor, göra formativ bedömning, rätta test som ingår i skolans screeningplan eller något annat av alla de uppgifter som ingår i en lärares arbete.

Många, väldigt många lärare får inte ut sin lagstadgade 30-minutersrast. Inte en dag i veckan utan det är snarare regel! Att dessutom arbeta i trånga klassrum och korridorer där inget gjorts för att corona-anpassa gör inte saken bättre.

När det i denna situation finns skolledare som informerar sin personal om att eftersom personalen vikarierat så mycket för varandra när man inte tagit in vikarier och skolan därför sparat pengar så ”nu får ni lite extra att handla läromedel för” vet man inte om man ska skratta eller gråta...

Det är timmar lärare arbetat gratis som gett detta överskott. De flesta lärare har aldrig tagit ut övertidsersättning och vet inte ens att vårt avtal ger rätt till övertidsersättning. Få rektorer informerar om saken och många nekar sin personal att sätta upp timmar de arbetat över.

Uppriktigt: Vill Gävle kommun ha kvar sina lärare?

Förälder, nu och i framtiden

Svar direkt: Ja, vi vill ha våra lärare kvar

Gävle kommuns bemanningsenhet har inte kunnat leverera de antal vikarier som det funnits behov av. Hur olika skolor löser en akut situation när det uppstår vakanser på grund av sjukdom, på grund av symtom eller på grund av att våra lärare som vårdnadshavare behöver vara hemma med sina barn är olika.

Det är rektor som avgör hur situationen ska lösas utifrån det uppdrag vi har. Bedömningen ska i normalfallet enbart utgå från elevers rätt till god undervisning. I det läge vi har nu har det i vissa fall behövts en annan prioritering. Under hösten har det inte funnits ett uppdrag att spara pengar på vikarier, tvärt om.

Det är också rektor som gör bedömningen huruvida arbetsuppgiften, i det här fallet att arbeta som vikarie, ryms inom ordinarie arbetstid. Självfallet ska lärare ha sin lagstadgade rast. De lärare som upplever att de inte får det behöver prata med sin närmaste chef.

När det gäller att corona-anpassa skolornas lokaler följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anvisningar för att minska smittspridningen.

Eva Levin

verksamhetschef grundskola

Therese Sarenbrant

verksamhetschef gymnasieskola och särskola

Utbildning Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare