Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha äppelträdet på frimärke

Per- Enar Hammarstrand (FP) vill att det riksbekanta äppelträdet ska bli frimärke. I maj ska förslaget upp i Postnords frimärksråd.
– Vi får in hundratals förslag varje år, säger Titti Rapp, Posten Frimärken.

I en debattartikel uppmanar Per- Enar Hammarstrand Gävleborna att skicka in fina bilder på trädet till frimärksrådet. Detta för att kunna påverka så att trädet i Sofiaparken hamnar på ett frimärke.

Men enligt Titti Rapp är chanserna små. Posten får in flera hundra olika motivförslag varje år. 15 teman per år blir frimärken.

– Det ska vara allmänt och beröra många människor. Det är väldigt svårt för ett speciellt objekt.

Enligt Postnords kriterier ska svenska frimärken visa "svensk natur, kultur, sport, näringsliv, aktuella händelser, företeelser och personligheter ur historien och nutiden. Motiven ska ha god geografisk spridning över landet, folkkära teman och formspråk i tiden".

Däremot skulle äppelträdet kunna ingå i ett tema kring äpplen, berömda träd eller liknande. Alla inkomna förslag registreras och sparas och kan bli aktuella senare.

Förslaget måste också passa att göra ett frimärksmotiv av.

– Det ska kunna bli ett litet konstverk, säger Titti Rapp.

Den 26 mars gavs tre teman ut. Bin, vikingatiden och älskade leksaker. I början av maj laseras en serie med världsarvet Hälsingegårdarna.

Om just äppelträdet i Sofiaparken hamnar på frimärke eller inte avgörs i slutet av maj. Då tas beslut om några frimärksteman som i så fall kommer att ges ut 2017.