Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill inte ha varg in på knuten

700 namnunderskrifter mot varg.

I morgon lämnar Jan Lööke över listan till kommunpolitikerna i Ockelbo.

– Det är hemskt att de vill värna vargen framför landsbygdens folk, säger han om den svenska rovdjurspolitiken.

Tänker politikerna i Ockelbo kommun ställa sig positiva eller negativa till att en varg flyttas till deras område?

Flera boende vill höra ett rungande nej och lagt ut protestlistor på olika platser. De som inte vill se vargen inpå knuten har kunnat skriva på. I går samlades listorna in och underskrifterna räknades.

– Omkring 700 namn blev det. Det är tio procent av alla som bor i kounnen. Och så har listorna bara legat på bland annat OK i Ockelbo och Konsum i Åmot. Hade vi aktivt gått runt med listorna hade det blivit ännu flera namn, säger Jan Lööke, initiativtagare.

Han bor i utkanterna av Jädraås, är jägare och äger en stövare han rädd ska bli tagen av vargen.

– Det hjälper ju ingenting att sätta gps-sändare på hunden. Vargen tar den ändå, han är inte dum. Det är hemskt som det har blivit. Att man vill värna vargen framför landsbygdens folk.

Jan Lööke ser framför sig en utveckling där allt färre vill jaga eftersom de inte vill utsätta sig för risken att förlora sin hund.

– Det är psykiskt jobbigt det här. Och folk flyttar härifrån. Det är vi som får betala, inte de som bor i staden, säger han om rovdjurspolitiken.