Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ni bidra till schyssta arbetsvillkor?

Är ni beredda att bidra till schyssta och hälsosamma arbetsvillkor? Frågan ställs till Margareta B Kjellin, M, och Anders W Jonsson, C.

Hej Margareta B Kjellin (M) och Anders W Jonsson (C)!

Just nu behandlar socialutskottet två motioner som rör Systembolagets sociala ansvar. Som ledamöter i socialutskottet och riksdagsledamöter från Gävleborgs län ber vi er att sätta er in i de viktiga frågor motionerna väcker.

Vi som skriver det här är ett antal fackföreningar och organisationer i Argentina, Chile, Sverige och Sydafrika. Många av arbetarna som producerar det vin som säljs till bland annat Systembolaget lever i djup fattigdom. Svältlöner, arbetspass på upp till 16 timmar, osäkra anställningar och diskriminering av gravida är en del av vardagen. Minimilönen räcker inte ens till de mest grundläggande behoven såsom mat, kläder, el, och kostnaderna för barnens skolgång. Sämst villkor har papperslösa arbetare och kvinnor. I Chile är svartlistning av fackligt aktiva vanligt, och lantarbetare har på möte med Systembolaget visat upp sina kontrakt, som förbjuder kollektivavtal. I Argentina har bönder blivit avhysta från sin jordbruksmark till förmån för vinindustrin.

Den svenska regeringen har, som ägare av Systembolaget, en viktig roll att spela. Från nästa år kommer Systembolaget att börja arbeta enligt en etisk uppförandekod, som ställer krav på att alla leverantörer följer grundläggande arbetsrätt enligt FN-organet ILO, Internationella arbetsorganisationen. Det är bra, men inte tillräckligt. Koden ställer till exempel inte krav på en lön som går att leva på, eller betald föräldraledighet. Dessutom stängs fackföreningar och andra organisationer ute från implementerings- och uppföljningsarbetet med koden, som är kopplad till det europeiska företagssamarbetet BSCI. Lantarbetarfacket Sikhula Sonke i Sydafrika har utan framgång försökt förmå Systembolaget att använda en referensgrupp av lantarbetarorganisationer från länder som producerar mycket vin för den svenska marknaden som rådgivare.

Vi är övertygade om att en process där berörda arbetare utesluts från deltagande, och där protokoll från inspektioner hemlighålls inte kommer leda till önskade sociala förbättringar.

När Socialutskottet bereder motionerna om Systembolagets etiska ansvar hoppas vi att ni, Margareta B Kjellin och Anders W Jonsson, även lyssnar till lantarbetarnas berättelser. Är ni beredda att bidra till schyssta och hälsosamma arbetsvillkor, inflytande för lantarbetare i det etiska arbetet och att Systembolagets miljömässiga och etiska arbete blir öppet och transparent?

 

Florencia Aróstica

Ordförande, ANAMURI, Chile

Francisco Contreras

Ordförande Latinamerikagrupperna

Gabi Björsson

Generalsekreterare Afrikagrupperna

Jarl Keber

Ordförande Dfsa

Patricia Dyata

Generalsekreterare Sikhula Sonke, Sydafrika

Raimundo Laugero

UST-MNCI, Argentina

Sonia Sagredo

Confederación campesina RANQUIL, Chile

Representanter för kampanjen för rättvis vinhandel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel