Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill satsa miljarder

Annons

Folkpartiledaren Jan Björklund vill i de kommande budgetförhandlingarna plussa på de extra statsbidragen som kommunerna redan beviljats med ytterligare några miljarder nästa år, hur många är ännu oklart. I bakgrunden hörs oppositionens halleluja-kör nynna ”det har vi ju krävt hela tiden...”

Nja, inte riktigt, om man tittar efter. Oppositionen, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, har sedan den dag finanskrisen definierades som kris urskiljningslöst krävt mer pengar av staten till kommuner, landsting och företag. Finansminister Anders Björk har satsat 17 miljarder i extra statsbidrag till kommuner och landsting över tre år men det är enligt oppositionens entoniga mantra ”för lite och för sent”.

Nu vill alltså Björklund satsa några extra miljarder därför att han tycker sig se hur konjunkturen är på väg att vända uppåt. Stockholmsbörsen är i dag tillbaks på samma nivå som före krisens utbrott. Också andra kurvor börjar så smått vända uppåt. Konjunkturinstitutet rapporterar också uppåtgående trender i den svenska ekonomin. Oroas dock över ett stort antal kommuner, och några landsting, som vill, eller redan har beslutat, att höja skatten.

Skattehöjningar i kommuner och landsting slår omedelbart mot allmänhetens köpkraft och därmed också mot konjunkturens försök att vända uppåt. Skattehöjningar i kommuner och landsting vore alltså högst olyckligt just nu.

Bland annat därför vill Björklund kombinera de extra statsbidragsmiljarderna med en förändring för hur statsbidragen fördelas så bidragen blir större i lågkonjunktur och mindre i högkonjunktur, enligt klassisk ekonomisk teori. Det skulle bidra till att plana ut kommunernas ekonomi så att vi slipper de djupaste dalarna och de högsta topparna. Vilket i sin tur skulle underlätta för kommunerna att planera ekonomin långsiktigt.

Konkreta förslag, alltså, väl värda att diskutera och långt bortom oppositionens enformiga och kravlösa tjatande om mer pengar till kommunerna. I oppositionens värld kan alla problem lösas med extra bidragsmiljarder från staten. Och det helt utan krav på motprestationer.

Alliansregeringen, som lever lite närmare verkligheten, kräver som motprestation att kommunerna ser över sina kostnader och genomför alla genomförbara besparingsåtgärder innan det kan blir tal om några extra pengar utöver de som redan anslagits. Man kan säkerligen utgå från att de kraven, främst från statsminister Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, står fast i de kommande förhandlingarna. Men ännu så länge vill de inte ge några kommentarer.

Det gör däremot kristdemokraterns Göran Hägglund som stöder Björklunds förslag. Centerns Maud Olofsson ger däremot mothugg.

Mindre kontroversiellt torde Jan Björklunds krav på pengar till 10 000 nya utbildningsplatser inom högskola, universitet och vuxenutbildning redan till vårterminen för att möta ungdomsarbetslösheten. Oppositionen har länge, vilket de nogsamt påpekar, krävt mer resurser till utbildningsinsatser för arbetslösa.

Två bra förslag som, i nån form, borde kunna rymmas i den budget som ska förhandlas fram i höst.