Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill slippa segla på giftigt hav

Föreningen Briggen Tre Kronor vill väcka uppmärksamhet kring Östersjöns mående.
På lördagen la skeppet till i centrala Gävle.

Med ett 35 meter långt skrov och en mast som sträcker sig nästan 30 meter syns skeppet på långt håll.

Och visst var det en hel del Gävlebor som letade sig till Gävle strand för att ta sig en närmare titt.

Syftet med besöket är dock inte främst att visa upp briggen, utan att väcka uppmärksamhet kring miljösituationen i Östersjön.

– Östersjön mår inte bra och här där ni bor är det ännu värre. I Stockholm har vi gott om havsörn, men här är de på tillbakagång igen på grund av gifterna, säger Mats Andersson, volontär på båten.

På kajkanten hade organisationen Hållbara hav ställt upp en mini-utställning utformad som en liten lägenhet för att informera om hur vi som privatpersoner kan göra för att minska utsläppen i Östersjön. Fokus har satts på fyra områden: kemikalier, plaster, teknik och läkemedel.

– Vi visar var fällorna finns och ger tips. Använd till exempel inte teflonpannor utan välj gjutjärn och tvätta alltid full maskin och skippa sköljmedel, förklarar Elinor Fredriksson från Hållbara Hav.

Briggen Tre Kronors besättning har hjälp forskningen genom att hämta in vattenprover från stora delar av Östersjön.

– Det visade sig att det var fullt detekterbara halter av läkemedel även i öppet hav. Och vi vet ju redan sedan tidigare att hanfiskar blir honor på grund av alla hormoner i vattnet, säger Mats Andersson.

Därför är det så viktigt att lämna in gamla läkemedel på apoteket och inte slänga dem i soporna eller spola ned i toaletten.

– Läget i Östersjön är kritiskt, men det går att göra någonting, säger Elinor Fredriksson.