Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villa i Axmar eldhärjades

AXMAREn trävilla i Axmar eldhärjades svårt på tisdagen.

Branden i byggnaden var den andra på två dagar. Redan kvällen innan hade räddningstjänsten varit på plats och släckt en eldsvåda i husets pannrum.
Det var troligtvis den elden - som Räddningstjänsten trodde var under kontroll - som blossade upp igen och förstörde hela övervåningen på boningshuset dagen därpå.

Den ursprungliga branden började redan vid 17.30-tiden på måndagen i ett tillbyggt pannrum på villan.

Brandmän från Bergby, Ockelbo och Gävle skickades till platsen och lyckades tillsammans få bukt på elden.
Därefter bröt de upp delar av väggen in till huvudbyggnaden för att kontrollera att elden inte tagit fäste inne i isoleringen.

Glödde i väggen
Ungefär en timme senare bedömde räddningstjänsten att branden var under kontroll och lämnade platsen.
Eftersom elförsörjningen till huset slagits ut vid branden i pannrummet ringde ägaren enligt uppgift till en elektriker.

- Då upptäckte elektrikern att det glödde lite i väggen mellan pannrummet och köket, säger brandingenjör Daniel Gren.

Enligt räddningstjänsten beslöt sig husägaren för att inte larma brandåren igen. Istället höll mannen uppsikt över glöden i väggen och vattnade själv.
Vid 23-tiden på kvällen lämnade han slutligen huset och tillbringade natten i en husvagn tillsammans med sin familj.

Blossat upp
Strax efter klockan 07.00 på morgonen fick så räddningstjänsten ett nytt larm. Den här gången var branden fullt utvecklad och lokaliserad till husets övervåning.

Lågor slog ut genom fönstren när utryckningsfordonen kom fram.

Arbetet med att släcka den nya branden var mer komplicerat och sysselsatte flera kårer ända fram till 14.30 på tisdagseftermiddagen.

- Huset står upp men vi har fått riva massor för att komma åt eld i en hel del skrymslen och vrår, säger räddningsledare Bo Andersson.

I morgon, torsdag, ska polis och brandinspektör göra en utredning på platsen för att ta reda på brandorsaken.

ANNA HÖGLUND