Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villa Sjötorp söker ny ägare

Var finns en lämplig plats för en bedagad skönhet från 1860-talet?

Grosshandlare Axel Brandts sommarvilla Sjötorp söker nytt läge.

Annons

Arbetsgruppen som utrett Villa Sjötorps framtid har pekat ut sex tänkbara tomter på Norrlandet dit den rivningshotade villan kan flyttas.

När politikerna i MMP, mark- miljö- och planberedningen, diskuterade förslaget ströks tre platser. Att flytta huset till Klasro eller Backen, inte långt från där huset står idag, ansågs inte vara någon idé, hamnens verksamhet är störande där också. En lucktomt vid Engesviksvägen ströks också.

Kvar är tre tänkbara platser: Det lilla skogspartiet öster om Engeltofta, höjden vid Engesberg ovanför fiskekajen och Kranförarnas tomt vid Djuphamn.

Sista maj ska lokaliseringsutredningen gå ut på samråd för att kommunen ska få in synpunkter på de tre föreslagna platserna liksom på de övriga alternativen, att bevara Villa Sjötorp där huset står, eller att riva det.

– Det här är en konflikt mellan två riksintressen, hamnen och kulturmiljön, och det är fortfarande en öppen fråga hur det blir. Beslut ska inte tas förrän i höst, säger kommunalrådet Per Johansson, S.

Villa Sjötorp hotades av rivning på 1970-talet men räddades då av en stark opinion. 2002 föreslogs att sommarvillan skulle bli byggnadsminne. Att kommunen nu överväger rivning igen beror på att hamnen vill bygga ut järnvägsspåren till sitt nya magasin.