Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägare fick ta till pumpen

Helgens skyfall ledde till att många i länet drabbades av översvämningar. Ove Larsson och hans sambo Rose-Marie Himrell i Gårdskär fick in 33 cm vatten i sin källare.
– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Ove Larsson.

Ove Larsson och Rose-Marie Himrell i Gårdskär fick en obehaglig överraskning när de kom hem på söndagseftermiddagen. Hela källaren var fullkomligt översvämmad av vatten. Vattnet nådde nästan upp till Oves knän när han fick vada ner i källaren och stänga av strömmen. Då var vattennivån 20 centimeter, men bara på 30 minuter steg den till 33 centimeter.

– Det här måste vara rekord. Så här mycket vatten har jag inte sett tidigare, säger Ove Larsson.

Ove Larsson och Rose-Marie Himrell har precis kommit hem efter tre veckors semester. De vågar inte tänka på hur det skulle sett ut om de hade kommit hem senare.

– Vi hade tur i oturen. Hur högt hade vattnet varit om vi kommit hem en vecka senare? säger de.

I källaren har bland annat veden blivit förstörd, liksom frysboxen. Nu väntar de på att vattnet ska sjunka undan så att de kan börja pumpa ut allt vatten.

Ove Larsson och Rose-Marie Himrell var inte de enda som drabbades av översvämningar. Det blev minst sagt en blöt helg i länet.

Kraftiga regnskyfall ställde till problem för många villaägare.

Dygnsnederbörden – räknat från lördag morgon till söndag morgon – i Gävle uppmättes till 31 millimeter, blötast i landet.

Men i Gårdskär avlästes 120 millimeter hos en privatpersons regnmätare.

– Det hör till ovanligheten med sådan nederbörd. Man får ta de privata regnmätarna med en nypa salt, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Älvkarleby drabbades värst av översvämningar, där fick räddningstjänsten rycka ut och hjälpa 15 villaägare.

I Gårdskär rapporteras det att många hade problem med översvämmade brunnar eftersom vattnet rann in i avloppsledningarna. Pumpstationerna fungerade dessutom dåligt i flera timmar.

Johan Kallin som är brandman från räddningstjänsten fick åka på många larm under söndagen. I Gårdskär fick han dammsuga ut vatten i flera timmar.

– Vissa kåkar är mer utsatta än andra. Om de ligger lågt kan de drabbas värre, säger han.