Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villatomter regeringsfråga?

GÄVLE
Länsstyrelsen godkänner nya bostäder i kvarteret Lysmasken och ger kommunen rätt. Nu funderar de boende på att gå till regeringen för att stoppa planerna.

Annons
- Ja, det ska vi nog göra. Det är konstigt att länsstyrelsen inte lyssnar när så många tycker att det är en försämring. Klart man blev förbaskad när det blev avslag.
Thomas Hjelm är en av de 47 boende i områdena Olsbacka och Fridhem som skrev under överklagandet till länsstyrelsen.
De boende ifrågasätter att kommunen vill stycka av fem tomter för bostadsbyggande i ett parkområde på en hektar i kvarteret Lysmasken.
De anser att ett bygge skulle förstöra den värdefulla växtligheten och djurlivet där liksom områdets betydelse för de boendes rekreation. Dessutom blir det för mycket insyn på tomterna från de nya bostäderna, hävdar de.

Borde lyssna
- Kommunen borde väl lyssna mer på de som redan bor här istället för de som ska flytta in, tycker Thomas Hjelm.
När länsstyrelsen yttrade sig i en remiss om planerna i slutet av 2001 uttalade man att det borde finnas lämpligare områden för nybebyggelse än i parken.
Nu verkar man ha ändrat sig. Det finns andra grönområden i planområdet och även om det blir insyn så är det inget onormalt förhållande för en tätort, hävdar handläggarna på länsstyrelsen.
Nu återstår att föra upp ärendet på högsta nivå och se om man får prövningstillstånd hos regeringen.
Thomas Hjelm säger att man ska samla ihop alla argument på nytt och skicka iväg överklagandet. Egentligen skulle de kanske behöva en advokat. Men det är tveksamt om de har råd med det, menar han.

Stötts och blötts
Frågan om nya tomter i Lysmasken har varit aktuell sedan kommunstyrelsens mark-, miljö- och plandelegation beställde en ny detaljplan för parkområdet hösten 1999. Då sade bygg- och miljönämnden nej efter att ha hört protesterna från de boende.
I februari 2002 ställdes planförslaget ändå ut.
I augusti sa mmp-delegationen ja, samtidigt som de boende lämnade in protestlistor.
I september sa en mycket splittrad bygg- och miljönämnd nej till planerna. I november sa dock kommunstyrelsen ja och det gjorde också kommunfullmäktige i januari i år.
I februari överklagade de boende till länsstyrelsen. Om regeringen väljer att pröva ärendet så dröjer det minst ett halvår till innan frågan avgörs.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se