Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villiga familjehem utreds inte – trots att behovet finns

Över 80 familjer har ringt kommunen och erbjudit sig att öppna sina hem för ensamkommande flyktingbarn.
Men responsen blir inte alltid den väntade.
– De sa att det inte fanns några barn att placera, säger Gävlebon Rickard Borgenback.

Redan i slutet av sommaren började Helena och Rickard Borgenback fundera över vad de kunde göra för att hjälpa till i den rådande flyktingkrisen. De anmälde intresse att bli godemän men fick ingen respons på sin ansökan.

– Så i oktober tog vi kontakt med socialtjänstens familjehemsenhet i stället, men då fick vi vet att de inte hade några barn att placera, säger Rickard Borgenback som till vardags jobbar som präst i Svenska kyrkan.

Svaret väckte minst sagt förvåning eftersom Gävle kommun tidigare aviserat att det råder brist på familjehem och tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn dessutom varit större än på länge.

Läs även: Ensamkommande barn sätter press på kommunen

– Vi frågade om de inte kunde börja utreda oss så att vi skulle vara "klara" när det väl fanns ett barn att placera, men så jobbar de tydligen inte. I stället tipsade handläggaren oss om att kontakta Söderhamns kommun.

Det gjorde Rickard Borgenback och där var bemötandet från socialtjänsten ett helt annat.

– De blev jätteglada och drog i gång processen med utredning direkt. Vi har träffat dem två gånger och ska träffa dem två gånger till. Går allt bra kommer vi att kunna ta emot ett barn i början av året. Det blir något nytt för oss och känns jättespännande att kunna göra en insats som familj, säger han.

Frågan kvarstår dock hos honom: Hur kan kommunen säga att de inte finns några barn att placera när HVB-hemmet Sesam är överfullt och privata bolag måste anlitas för att hitta alternativa boenden.

– Jag vet inte var det blir ett glapp, men det hela låter märkligt med tanke på hur många barn som kommunen ska ta emot under 2016, säger han.

När de ensamkommande barnen kommer till Gävle och söker asyl placeras de akut i hvb-hem, hos släktingar eller i privata familjehem. När deras behov är färdigutredda ska ärendena bollas vidare till familjehemsgruppen för bedömning av den långvariga placeringen – något som inte hunnits med i rätt takt.

– Med den anstormning som har varit har våra familjehemsutredare inte ens fått ansökningarna på bordet. Vi ligger ju efter och är inte i fas med hela processen, säger Annelie Törnblom.

Enligt Marie Halilovic, chef för utredningsenheten för ensamkommande barn, har 103 barn placerats i privata familjehem under 2015. Men endast fyra av dessa ärenden har lämnats vidare till familjehemsgruppen som alltså ska avgöra om barnet bör vara kvar där eller matchas mot ett annat boende.

– Vi har inte haft möjlighet att utreda alla barn klart. Det beror mycket på arbetsbelastningen som har varit, säger Marie Halilovic.

Annelie Törnblom vände sig innan jul till förvaltningsledningen och begärde mer personal. Det optimala vore att hinna utreda fler egna familjehem så att kommunen inte behöver förlita sig på privata familjehem.

– Vi vill få bättre kontroll över att kommunen placerar barnen i trygga familjer. Men i dag har vi en organisation som fortfarande är anpassad efter de behov av familjehem som fanns före flyktingkrisen, säger hon.

Läs även: Barn placeras i hem som inte granskats - soc bryter mot lagen

Under 2016 har Gävle kommun tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 315 ensamkommande barn. Frågan var aldrig ute på remiss hos socialtjänstens personal som jobbar med ärendena.

– Nej, absolut inte. Det är ingen som frågar oss om vi är beredda. Det är bara att bita ihop och bygga båten medan man ror den, säger Anneli Törnblom.

Enligt socialchef Mats Collin kommer rekryteringsgruppen att utökas under 2016.

– Rent generellt är det optimala att bygga upp en egen bank av halvt förberedda familjehem som sedan kan matchas mot ett specifikt barn. Vi tittar på en resursförstärkning i och med att volymen ökat, säger han.

Läs mer:

Barn placeras i hem som inte granskats – soc i Gävle bryter mot lagen

Tiodubbling av antalet ensamkommande flyktingbarn

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!