Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vin, kryddor och kåldolmar

Vad dricker man till musslor? Eller fläsklägg och rotmos?

Annons

Ja, livet är fullt av frågor. Och tycker man att man behöver fler och bättre tips än vad man får av vänner och personalen på Systembolaget så kan man nu ladda ner en app på nätet och få förslag på vin till 500 maträtter. vilketvin.se är adressen och vinerna som rekommenderas kostar mellan 70och 120 kronor flaskan.

Ett annat nytt (i alla fall för mig) hjälpmedel är korkskruven. Inte till att dra upp korkar med, det kan jag, men att göra kåldolmar med. Jo, ni läste rätt. En 92-årig moster med händer förstörda av reumatism ville göra kåldolmar men hade svårt att hantera kålen. Så hon skruvade in en korkskruv i kålstocken som handtag när hon förvällde kålen. Sen gick det lätt att ta loss blad efter blad. Fiffigt va?

En läsare, Mona Snäll, saknar Epiche Riche i butikernas kryddhyllor. Hon kommer ihåg att den var komponerad av mästaren Tore Wretman och undrar om jag kan hjälpa till med recept. Jodå Mona, lätt som en plätt var det. Jag googlade och hittade flera varianter. Den första sägs vara Tore Wretmans recept:

1 krm mald muskot

2 krm mald vitpeppar

1 krm mald kryddpeppar

1 krm mald kryddnejlika

Ett annat recept på fyra kryddor-blandning är:

4 delar malda vitpepparkorn

2 delar mald muskot

1 del mald kanel

1 del mald kryddnejlika

Hoppas att det smakar som det ska nu, Mona.

Mer läsning

Annons