Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vin till het mat

Det finns tillfällen då många människor föredrar öl. Det gäller inte mig – jag dricker vin till allt. Det funkar utmärkt. Det handlar bara om att välja rätt.

Tänk indiskt, asiatiskt eller mexikanskt. Det utmärkande för maten är hetta – och det är just det som gör att vi måste välja vin med omsorg.

Egentligen funkar samma resonemang för en starkt kryddad pepparbiff och rätter med chili. Vi måste hitta viner som kompletterar det starka, snarare än förstärker det. Vita viner, såväl torra, halvtorra som halvsöta samt rosé är receptet. Detta är annars en vanlig tankevurpa: Att man ska plocka fram ett kraftigt, strävt rödvin för att klara av det starka i maten. Men vad händer då? Jo, det starka i maten retar våra papiller och gör dem vidöppna. När vi sedan dricker det sträva vinet blir det bara ännu strävare. Alltså – maten blir starkare och vinet blir strävare. Hellre då välja viner som lindrar det starka och ger en rundare, mer njutbar kombination. Jens Dolk/TT Spektra

De flesta är väl övertygade – men det finns fortfarande en del gamla hundar där ute som inte vill lära sig att sitta. Var inte rädda för skruvkapsylen, eller skruvkorken!

Den är absolut inte ett tecken på bristande kvalitet, snarare tvärtom. En skruvkork tyder på att vinmakaren engagerat sig i vinet och absolut inte vill att det ska utsättas för en korkdefekt. Dessutom – alla de gånger jag provat samma vin, förslutna på de olika sätten, har jag alltid föredragit det med skruvkork.

Jens Dolk/TT Spektra