Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften höjer skatten

Landstinget Gävleborg trixar med pengarna för att kunna köpa småländska vindkraftverk, anser förre landstingsrevisorn Lars Lundqvist.

Det blev som jag trodde. Landstingets ledning begär mera pengar av oss länsinnevånare. Man behöver höja skatten för att som man säger kunna klara sjukvården. Enligt lokaltidningarna fattas 150 miljoner, innebärande en skattehöjning med 30 öre per hundralapp.

Efter att ha etablerat sig som elkraftproducenter, vilket strider mot kommunallagarna, och köpt två vindkraftverk i Småland fattas pengar i landstingets likvida kassa. 85 miljoner kostade etableringen i Småland. 85 miljoner som inte landstinget kan debitera ut via skattsedeln, utan måste kalla det för att sjukvården behöver mera pengar. Ett i sanning bedrägligt beteende.

Nu kan man genom trixande i balansräkningar gömma de 85 miljonerna i form av tillgångar. Sanningen är dock att landstingskassan dränerats på likvida 85 miljoner, vilket innebär en brist på motsvarande belopp, eftersom pengarna ligger låsta i Småland.

Om inte vindkraftaffären gjorts hade bristen varit 65 miljoner vilket är betydligt lättare att hantera än 150 saknade miljoner.

Har inte landstingsledningen något som helst samvete? Varför är oppositionen så tyst?

Själv beviljar man sig rundliga löner, arvoden avgångsvederlag och pensioner. Eller är alla lika goda kålsupare rakt över.

Vad är det för människor som valts att leda vårt landsting? Hur ska vi ställa oss 2014? Rösta med blank valsedel, kanske?

Lars Lundqvist

Före detta landstingsrevisor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel