Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftens dolda miljöeffekter

Vindkraft kräver brytning av jordartsmetaller under svåra förhållanden i tredje världen, skriver Pehr Backström, landstingsledamot, FP.

Annons

Vi får hela tiden höra argument som varmt förespråkar vindkraftens fördelar; ren energi, inga CO2-utsläpp etcetera. Landstinget Gävleborg med Miljöpartiet i spetsen fick ju som bekant med sig Socialdemokraterna, Centerpartiet och andra i vindkraftsdebatten och beslutade vid fullmäktige 12-13 juni 2012 att investera 85 miljoner kronor i två vindkraftverk.

Frågeställningar som sällan lyfts när vindkraft diskuteras är dess effekt på miljön.

Hur ställer sig exempelvis det miljöpolitiska landstingsrådet Maria Aspers till utvinning av Coltan, Neodym och Bauxit? Liksom järnmalm är dessa ämnen oundgängliga för produktionen.

Vilka är då dessa ämnen och vilka konsekvenser på miljön får en brytning/utvinning?

Coltan bryts framför allt i östra Kongo av unga slavarbetare under svåra förhållanden. Ingen miljöhänsyn tillämpas. Skadorna på miljön är omfattande och de mänskliga lidanden stora.

Vad gäller Neodym fanns tidigare viss brytning av denna jordartsmetall i USA, men Kina dumpade priserna och blev under 2000-talets första årtionde ensam producent. Miljön har härigenom förstörts för miljoner kineser och regeringsrepresentanter säger nu att brytningen kostar landet alldeles för mycket.

Neodym avger därtill en radioaktiv strålning, visserligen inte lika hög som uran, men definitivt farlig för människor, djur, växter och vattenförsörjning.

Neodym har nyligen påträffats i ett område mellan Gränna och Ödeshög. Skulle landstingsrådet Maria Aspers kunna tänka sig en brytning av metallen där? Ska vi ha vindkraft måste vi ju också vara beredda att ta de miljömässiga konsekvenserna.

Bauxit bryts framför allt i gruvor i tredje världen. Bauxiten är basen för aluminium.

Som ett exempel på hur storföretag och regeringar hand i hand exploaterar och förstör såväl ekosystem som livsmiljöer kan nämnas Kondhfolket i den indiska staten Orissa som, utan förvarning, förlorade 70 procent av det skogsområde som i årtusenden utgjort deras livsmiljö och försett dem med vad de behövt. Därtill har metoderna för utvinning lett till att Kondhfolkets kultur utarmats.

Olja behövs för delar av vindkraftverken. Vingarna är delvis täckta av glasfiberarmerad plast. Detta går inte att återvinna och de vingbyten som krävs innebär att materialet måste krossas och brännas, vilket innebär en ytterligare belastning på miljön i fråga om CO2-utsläpp jämte andra mindre önskvärda ämnen.

Ska man tro att vindkraftsförespråkarna känner till dessa negativa aspekter?

Hur kommer det sig, i så fall, att nackdelarna inte lyfts fram i debatten?

Pehr Backström, landstingsledamot (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons