Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken blåser in miljoner till Jädraås

Nu har nästan 1,7 miljoner kronor totalt delats ut till Jädraås för vindkraftparken.
– Pengarna ska vara en guldkant och också gå till att utveckla byn, säger Christer Lundquist, sekreterare i Jädraås Vindkraftfond.

Det var våren 2013 som vindkraftparken i Jädraås i Ockelbo kommun invigdes av Pehr G Gyllenhammar. Då hade totalt 66 vindkraftverk rests i parken och flera av dem hade varit i gång en längre tid.

Företagen Arise Windpower AB och Platina Partners LLP äger tillsammans parken. Men det var med företaget som prospekterade parken som Jädraås Byråd förhandlade fram en så kallad bygdepeng.

Avtalet innebär att ägarna i en slags goodwill skänker pengar till byn varje år för vindkraftverken som byggts i området.

I år får byn drygt 551 000 kronor. Totalt har nästan 1,7 miljoner kronor delats ut sedan de första snurrorna kördes i gång.

Christer Lundquist säger att pengarna ska vara en guldkant för byborna och även gå till att utveckla byn och närområdet på olika sätt. Ett mål är att locka fler att flytta till Jädraås.

– Pengarna har gått till företag och motsvarande. Vägföreningar har fått en del av pengarna. Pengar har använts till att rusta Folkets hus. Byrådet har fått pengar till olika aktiviteter. Till exempel får den som vill gå på teater en teaterbiljett med en enkel måltid efteråt. Föreningarna i byn har fått lite olika belopp. Vi har också byggt lite småbroar för folk som vandrar i skogen.

I hela parken finns alltså totalt 66 vindkraftverk. Men bygdepengen ges inte för samtliga snurror.

– Vi får en bygdepeng för de 41 snurror som ligger på Ockelbosidan om länsgränsen, säger Christer Lundquist.

I år har vindkraftfonden fått in totalt 29 ansökningar om pengar från fonden.