Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindrekord för Samkraft

Kommunägda Samkraft slog rekord i produktion av vindkraftel förra året. Trots det höll bolaget på att gå omkull.

Utbyggnaden av vindkraft har gått fort i Sverige de senaste åren. När det samtidigt blåste bra förra året var det bäddat för rekord. Enligt Svensk Vindenergi producerades tio terrawattimmar vindkraftel under 2013. Det innebär att vindkraften stod för cirka sju procent av den svenska elanvändningen.

Även Samkraft slog rekord.

– Det är väldigt kul att se att samtliga våra produktionsanläggningar kommer upp till, och överträffar, den nivå som vi förväntat oss, säger bolagets vd Mikael Johansson, i ett pressmeddelande.

Samkrafts tio vindkraftverk i Gävleborg producerade 64,5 gigawattimmar förnyelsebar el. Detta motsvarar hushållsel till cirka 13 000 hushåll och är runt tio procent bättre än de nivåer som Samkraft väntat sig.

Men elpriserna är låga och produktionsrekordet till trots höll Samkraft på att gå omkull.

En samordnad räddningsaktion från de kommuner som är delägare räddade bolaget från konkurs förra året. Kommunfullmäktige i Gävle tog beslut om att låta störste ägaren Gävle Energi gå in med upp till 15 miljoner kronor i en nyemission.

Sandvikens kommun frigjorde elva miljoner kronor för ändamålet.