Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vindruvekärnor kan fastna i blindtarmen”

Även om sommaren så sakteliga snart börjar lida mot sitt slut lever många misstänkt osanna uttryck kvar bland gästrikar och andra svenskar. Återigen har GD granskat några vanligt förekommande påståenden genom att låta lokala experter uttala sig om sanningshalten.
Sommarmyter/del 3

”Om du äter för mycket glass kan du få diabetes!”

Börje Svensson, familje- och chefsläkare vid Björksätra hälsocentral i Sandviken, svarar.

– Äter man mycket sötsaker under hela året och går upp kraftigt i vikt ökar risken för diabetes, men några extra glassar på sommaren spelar ingen roll.

”Vindruve- och melonkärnor kan fastna i blindtarmen.”

– Det finns säkert ovanliga fall där man hittat föremål i blindtarmen, men generellt fastnar ingenting där. Tarmen har en förmåga att släppa igenom föremål utan att något skadas. Så också vindruve- eller melonkärnor om de inte bryts ner, men fastnar gör de inte, säger Börje Svensson.

”Jordgubbar kan framkalla allergi hos foster och hos spädbarn som ammas.”

– Barn som ammas kan vara lite känsliga för vad mamman äter och få prickar eller magknip. Så man bör hålla koll och äta med måtta. För foster är jordgubbar ofarliga, säger Börje Svensson.

”Man kan dö om man trampar i ett jordgetingbo.”

Göran Sjöberg, insektskännare och ordförande i Gästriklands entomologiska förening, svarar.

– Faran med att trampa i ett jordgetingbo är att man då ofta blir stucken av många getingar samtidigt. Jordgetingar är generellt mer aggressiva än andra getingar. När jordgetingarnas bo är i fara anfaller de tillsammans och det är inte ovanligt med ett 50-tal stick samtidigt. Bara ett stick i munnen eller halsen kan ju leda till döden, och när sticken är många ökar förstås risken.

”Där det finns myrstackar finns det inga ormar.”

Johnny Persson, ormexpert och djurchef vid Furuviksparken, svarar:

– Myror kan ge sig på sjuka och dåliga ormar ibland. Myrorna fungerar ju som en sorts städare i naturen. Men mot en frisk orm har de inte en chans. Möjligtvis att myrorna skulle kunna döda ormen om den kryper upp mitt på myrstacken. Vi har gott om snokar och kopparormar som boar i vår park trots att här finns myrstackar, så det där är en myt.

”Mycket rönnbär på träden ger en kall vinter.”

Lars Krantz, trädgårdsmästare och vice vd vid Wij Trädgårdar i Ockelbo, svarar.

– Jag har inga vetenskapliga belägg men jag brukar själv säga så och kan konstatera att det oftast stämmer. Jag lever under tesen att naturen slösar med foder inför en kall och lång vinter. Rönnbär är ju ett slags foder för bland annat vilt, så det kan stämma.

”Cigarettrök är ett effektivt myggmedel!”

Gunnar Ärnström, myggexpert och före detta ansvarig för biologisk myggbekämpning vid Nedre Dalälven, svarar:

– All typ av rök håller myggen borta. Värmen i röken stör myggens navigeringssystem och precis som för människor upplevs röklukten obehaglig. Myggen har oerhört välutvecklade luktsinnen som de använder när de letar efter blod.

”Knäckebröd i stöveln skyddar mot grävlingbett.”

Ingvar Sahlberg, grävlingjägare och jaktvårdare i Gysinge med 40 års erfarenhet, svarar:

– Grävlingen har förvisso starka käftar men jag förstår inte hur den skulle kunna åsamka någon större skada på en människa. Gapet är inte tillräckligt stort för att grävlingen ska kunna bita runt benet eller stöveln, så det faller på sin egen orimlighet. Dessutom är grävlingarna skygga och rädda så de sticker så fort en människa närmar sig.