Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnande dikt blev Malins biljett till Island

SANDVIKEN17-åriga Malin Sundbom från Sandviken har vunnit en stor skrivartävling som Nordiska rådet anordnat.

Annons
Sammanlagt deltog ett par hundra ungdomar. Sex av dem fick pris.
Nordiska rådet - de nordiska ländernas samarbetsorgan - bildades 1952 med Danmark, Island, Norge och Sverige som medlemmar. Finland blev medlem av rådet 1956.
Under jubileumsåret kommer en rad arrangemang äga rum i de nordiska länderna och det var med anledning av årets jubileum som man beslutade att bjuda in nordiska ungdomar att delta i en skrivartävling.
- Jag hittade tävlingen på internet. Man fick skriva vad som helst på temat "Norden nu och om 50 år". Alla ungdomar mellan 14 och 20 år fick vara med, berättar Malin Sundbom som går andra året på det naturvetenskapliga programmet i Sandvikens gymnasieskola.
Malin Sundbom skrev en dikt på temat, något som uppenbarligen föll juryn i smaken. För någon dag sedan fick hon besked att hon vunnit.
Dikten slutar "Om femtio år finns inga gränser/För vänskap eller kärlek/Nordens länder sammanbundna/Genom ungdomars skratt/Av mänsklig glädje".
Ytterligare fem ungdomar vann som kommer från Danmark, Norge, Färöarna, Island och Finland. Ungdomarna vinner en valfri flygresa tur och retur inom Norden för två personer och Malin Sundbom har börjat planera för en resa i sommar.
- Jag funderar på Island eller Färöarna. Jag ska ta med mig en kompis eller ett syskon, berättar hon.

KARIN BERGKVIST