Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnande utemiljö tar form på riktigt

29 äldreboenden i regionen har lämnat in bidrag i tävlingen om en ny uteplats.
En är redan klar för segern: Det nya demensboendet i Ockelbo som öppnar i sommar.

På torsdagen visade Gästrike Återvinnare upp tävlingsbidragen. 16 kom från Gävle, tre från Hofors, två från Älvkarleby, ett från Ockelbo och resten från Sandviken.

– Vi har fått in fler bidrag än förväntat, och både personal och anhöriga har skickat in. Det är väldigt roligt, säger avfallspedagogen Britt-Marie Berglund nöjd.

En jury kommer att utse fem av bidragen – ett från varje kommun – till vinnare. Vinsten är att tävlingsförslaget förverkligas, med kompostjord från Gästrike Återvinnare.

Eftersom det bara finns ett förslag från Ockelbo är det redan klart att det förslaget kommer att genomföras, åtminstone till en del. I övriga kommuner får deltagarna vänta ytterligare några veckor innan vinnaren utses.

Britt-Marie Berglund och Annika Thyrestam, som ingår i juryn, har knappt hunnit kika på bidragen men är mycket imponerade:

– De som lämnat in bidrag har lagt ner ett enormt arbete. Många har också skickat med bilder av hur det ser ut idag. Man förstår att de vill att det ska bli finare, säger Britt-Marie Berglund.

Annika Thyrestam, som är både sjuksjukgymnast och trädgårdsmästare, skrev sitt examensarbete om vad utemiljön betyder för dementa.

– Forskningen visar att om man har en utemiljö vid äldreboendena, där det finns plats för både aktiviteter, umgänge och att få koppla av, så minskar depressioner och aggressivitet och oro, säger hon.

– Men det är viktigt att inte all skötsel läggs på personalen. Då blir det bara ytterligare ett stressmoment, för en vanvårdad trädgård är inte rolig.