Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstraset sänkte vd-bonus

Sandviks vd Lars Pettersson och övriga i koncernledningen får kraftigt sänkta bonusar för 2008.
Pettersons fasta vd-lön höjdes visserligen med 700 000 kronor, men de rörliga ersättningarna sänks med 3,5 miljoner kronor.
– Men nivåerna är ganska höga oavsett, säger fackrepresentanten Tomas Kärnström.

2007 hade Lars Petterson en fast årslön på 6,5 miljoner kronor, plus värdet av tjänstebostad och tjänstebil. Med semestertillägg blev den fasta lönen 6,8 miljoner. Dessutom hade Sandviks vd en rörlig ersättning från två olika program, en årlig och långsiktig över tre år. För 2007 gav det ytterligare ett lönetillskott på 5,8 miljoner.

Utfallet för 2008 blev magrare, precis som för Sandvikkoncernen. I slutet av året rasade vinsten och det påverkar direkt vd-bonusen. Lars Petersson fick visserligen ut 8,8 miljoner i årslön. Den fasta årslönen var 7,2 miljoner kronor men Lars Pettersson tog också ut sparad semester i kontanter. De rörliga ersättningarna sjönk till 2,2 miljoner.

– Det finns inget godtycke i modellen. Sjunker resultatet visar det sig direkt i en sänkning, säger Sandviks informationsdirektör Anders Wallin.

Däremot steg Sandviks pensionskostnader för vd:n Lars Pettersson kraftigt, från 5,4 miljoner 2007, till 9,8 miljoner 2008. Nya beräkningsgrunder och löneökningar ligger bakom ökningen, däremot har inte pensionsvillkoren eller avtalen ändrats.

Även för resten av koncernledningen sänks de rörliga ersättningarna kraftigt. Totalt betalade Sandvik ut drygt 14 miljoner kronor under 2007 till ett antal ledande befattningshavare i rörliga ersättningar. Under 2008 sjönk ersättningarna till 6,5 miljoner.

Resultatet sänkte också avsättningen till personalens vinstandelar. 2007 utbetalades 238 miljoner kronor till stiftelsen som förvaltar andelarna. 2008 blev avsättningen 67 miljoner.

Tomas Kärnström som är IF Metalls representant i Sandviks styrelse har inte hunnit prata med Sandviks anställda om faktumet att Petterson och de andra i koncernledningen nu plockar ut sammanlagt 8,7 miljoner kronor i rörlig ersättning.

– Men jag tvivlar på att det kommer vara glada jubel och hurrarop bland dem, säger han.

Tomas Kärnström vill inte svara på frågan om han tycker att Sandviks ledning borde ha tackat nej till den rörliga ersättningen.

– Det är en moralisk fråga som du får ställa till någon annan, säger han men tillägger sedan att företaget varslat 1500 anställda samtidigt som chefen har en lön på 8,8 miljoner och en bonus på 2,2 miljoner kronor.