Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjukan drabbar äldre

SANDVIKEN
Vinterkräksjukan har slagit hårt mot Sandvikens äldreboenden. Vårdbehovet hos de äldre har tidvis varit skriande samtidigt som personalbristen varit akut.

Annons
Ängsbacken och Karl Johan-gårdarna har drabbats värst. Där har så gott som samtliga, både bland personal och boende, varit sjuka.
- Vi har haft tur att ingen har dött. Vi har försökt isolera så gott det har gått. Sen har vi inte kunnat göra annat än att försöka pytsa in vätska, säger Barbro Skogsberg, chef för äldreomsorgens bemanningscenter i Sandviken.
Hon säger att den underbemannade personalstyrkan fått slita mycket hårt.
- De har fått springa och de har bara kunnat göra det nödvändigaste. Städning till exempel har inte hunnits med, säger hon.
Sedan flera veckor tillbaka härjar den smittsamma sjukan.
- Jag har aldrig varit med om något liknande under de år jag jobbat. Magsjukeepidemier har vi ju haft, men det här är värre eftersom man får svåra magsmärtor och hög feber dessutom. Och så sitter det i längre. På sina håll har det slagit ut hela personalstyrkan samtidigt som de gamla varit sjuka, säger Barbro Skogsberg.
I dagarna har kräksjukan drabbat Ovansjöhemmet i Kungsgården och Solängsgården i Österfärnebo. Men Barbro Skogsberg säger att läget numera är så gott som under kontroll.
- De gamla har klarat av sjukdomen bra. Sen har vi haft tur att den kommit allteftersom och inte slagit ut alla boenden samtidigt. Vi har klarat av det tack vare den personalpool som finns i kommunen.