Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterresa med fingertoppskänsla och konstnärlig glöd

Schubert blev bara 31 år men efterlämnade över 1000 verk. Vinterresa komponerades 1827, året innan han dog. Det är en cykel om 24 lieder med text av Wilhelm Müller, en poet vars liv blev lika kort som Schuberts.

Schubert har fått stå modell för det tragiska, i förtid bortgångna geniet. Men han sökte inte offentligheten och visste att Vinterresa en gång skulle komma att värderas högt. Han var ett barn av romantiken och många av hans verk ligger nära den tyske målaren David Caspar Friedrich, vars målningar ofta bär liknande stämningar och skildrar ensamma vandrare i karga, besjälade landskap.

Vid det här laget har jag hört Vinterresa flera gånger och även verk inspirerade av sångcykeln. Men det här är första gången jag upplever verket i dramatiserad scenversion.

Det är ett lyckat grepp. Johannes Held äger förutom en ljuvligt nyansrik och välartikulerad baryton också förmågan att gestalta handlingen fysiskt. Hans olycklige vandrare är både rörande charmig och stark i uttrycket, klädd i säckig kostym och med en sliten resväska i handen.

Även pianisten Daniel Beskow äger full kontroll på scenen och bidrar med stilla agerande vid flygeln, samtidigt som han bjuder på ett mycket fint, koncentrerat och avklarnat uttrycksfullt pianospel.

Tillsammans skapar de en dynamisk helhet full av närvaro. Jörg Kaspuhls kontrastrika bilder på ett par skärmar bidrar till dramatiken.

De byts ut efter hand, genom att Johannes Held skalar av dem, lager efter lager. En järnvägsstation blir en lind som blir blommor som blir en kråka, så ett surrealistiskt landskap, sist en ensam gestalt på väg bort. Till slut ligger tygerna som bilderna är målade på som en symbolisk härva på golvet.

Så uttrycksfullt, vilt och stilla, så mycket hjärta och smärta, jag tror det var den bästa vinterresan hittills.