Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa att du menar allvar med att bryta segregationen

Öppet brev till statsminister Stefan Löfven: Gävle kommun har framgångsrikt under en längre tid arbetat medvetet med att skapa skolmiljöer så att elever med olika bakgrund ska mötas i skolan och vara tillsammans i klassrummet. Vi har aktivt arbetat för att öka likvärdighet för våra elever. Vi har byggt nya skolor för att förändra de geografiska upptagningsområdena så att skolorna ska bli den arena för integration som vi alla önskar.

Mer läsning: Islamistisk extremism kopplas till nya friskolan i Gävle – kommer inrikta sig mot barn med invandrarbakgrund

Det är då med bestörtning vi i dag står inför fullbordat faktum att till hösten startar Nya Kastets Skola, en fristående skola med religiösa inslag. En skola som räknar med att 95 procent av deras elever inte kommer ha svenska som modersmål. En skola som kommer att bussa elever från hela kommunen till sig.

Det är för vår kommun ett stort steg tillbaka och det riskerar att rasera hela vårt arbete för att motverka segregation.

Fram till i maj månad var vi helt ovetande om denna etablering. Före årets skolavslutning fanns denna skola inte ens som ett officiellt valbart alternativ för kommunens elever och föräldrar.

Gävle kommun och den politiska utbildningsnämnden har vid två tillfällen tydligt och enhälligt avrått från en etablering då vi ser en problematik med en nyetablering av en skola med segregerad inriktning. Gävle kommun överraskades av att Skolinspektionen utan dialog strax innan skolavslutningen valt att ge skolan möjligheten att starta redan denna hösttermin.

Om dina ord ska kännas trovärdiga kring att förhindra fler etableringar av religiösa fristående skolor så förväntar vi oss att du agerar och visar att du med oss vill ta krafttag för att bryta segregationen i vårt land och i vår kommun.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Evelyn Klöverstedt, L

ordförande i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel