Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst kan man skämta om allvarliga saker

Kan man skämta om sitt eget barn som har ett handikapp i form av grav utvecklingsstörning och avsevärda fysiska funktionsnedsättningar? Kan man göra det, åka runt på turné och tjäna en del pengar, utan att det upprör omgivningen?

Min tolkning är att man kan det så länge man gör det som Eric Löwenthal – med kärlek, värme och en stor portion humor i sina berättelser, säkert självupplevda. Inte minst är det en drift med stelbenta makthavare, tjänstemän, mellanchefer på försäkringskassor och kommuner. Folk.som Löwenthal stångat sin panna blodig emot under 23 år vid sonen Alexanders sida.

Det kändes som publiken tog Eric till sitt hjärta. "Mitt i prick", hördes flera röster i foajén efteråt.

– Jag är ju inte så känd som Babben eller de andra ståupp-komikerna i eliten, därför är jag glad över att det kom så mycket folk i kväll (runt 250 personer), kommenterade han efteråt.

Tekniskt sett var hans upplägg helt perfekt då han varvade sedvalig stand up-komik och plötsligt vävde in texten med beskrivningar om sitt liv med sonen, 23-årige Alex, vars uttryck kan jämföras med små barns.

Salvorna mot framför allt Stockholms kommun och Försäkringskassans representanter är synnerligen vassa i hans show. "Är han fortfarande utvecklingsstörd" är den fråga han som pappa och förmyndare får med jämna mellanrum från kontrollanterna.

"Men hallå? Tror de på underverk?"

Han dissar även inkompetensen på kommunernas dagliga verksamhet eller när sonen plötsligt över en natt kallades för kund i stället för brukare.

Och så vidare i denna fascinerande, rörande och berörande berättelse där det trots allt inte gick att hålla sig för skratt. Och det var ju också meningen, att publiken både ska tänka till och samtidigt ha kul.

– Mina behov ses som normala medan Alexanders behov ses som avvikande, hävdar Eric Löwenthal som använder humorn som en ventil för att orka med kampen för sin sons rättigheter.