Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst väntar en fin Frida(g) idag

Annons

Egentligen borde jag dedikera hela min spalt till Frida Hyvönen, som kommer till stan. Den underbara Robertsfors-tjejen som sent i höstas släppte fjolårets bästa skiva, ”Silence is Wild”.
Fridas debut ”Until Death Comes” 2005 var ett underbart litet album som klockade in under 30 minuter (vet ni vad som är bra med skivor som är så korta? Man hinner spela dem 48 gånger på ett dygn). Där visade hon verkligen att kvalitet inte var detsamma som kvantitet. Därefter gjorde hon en skiva till en dansföreställning som var en mellanskiva och i fjol kom då som sagt mästerverket. Missa inte för guds skull hennes spelning i kväll!
Annars kan jag berätta om att TV-serien ”Spectacle”, som leds av den alltid musikhungrige Elvis Costello, snart kommer att visas i svensk tv. Visserligen var det länge sedan Costello gjorde bra skivor men programmet har fått fantastiska superlativer i utländsk musikpress och det påminner lite om ”Later” med Jools Holland, fast lite mer med Elvis i centrum. Först ut blir Elton John den 30 maj.
I morgon är det final i Eurovision Song Contest, men det bryr jag mig inte om. I stället ska jag berätta om hur nördig jag är. Eftersom folk gör egna spotifylistor som de skickar till mig och utmanar mig att göra egna, så ska jag erkänna att jag blir lite irriterad för hela tiden kommer jag till en låt om jag vill ha med på min lista men som inte finns på Spotify.
Min vän Micke som är lika stor popnörd som jag tänker ungefär likadant. När vi börjar utmana varandra blir projekten större och jobbigare, men ack så mycket roligare.
Häromsistens skulle vi göra två cd:n vardera med det som vi tycker är det bästa i svensk musik på svenska. Givetvis satte vi upp ett antal regler att hålla sig till, max en låt per artist/grupp och vi hade 14 dagar på oss.
Vanligtvis är jag en människa som får mindre panik när folk frågar vilken sorts musik jag lyssnar på. I alla fall när folk som inte är så insatta i musik frågar. Men när Micke och jag kommer på sånt här blir paniken lätt behaglig. Man behöver bara gå igenom stora lådan med svenska plattor, (jag har givetvis sorterat dem i genrer). Man måste även lägga in alla låtar som kandiderar till att komma med på skivan på hårddisken.
En del har man bara på vinyl så där får man kämpa lite men sen kommer det svåraste, vilka låtar väljer man? Artistvalet är lättare. Ebba Grön, Mattias Alkberg BD, Reeperbahn, Cornelis, Ted Gärdestad, Lustans Lakejer, Ulf Sturesson, Håkan Hellström, John Holm och Olle Ljungström måste givetvis vara med – men hur väljer man låt? Dessutom fick jag för mig att ena skivan skulle vara ballader och den andra rockers, alltså snabbare låtar.
Inte nog med att man måste välja rätt låtar, sen kommer det som alla som gillar mixtapes tycker är den stora behållningen, att få till låtlistan. En fredagskväll tog vi några ale och dissekerade resultatet. Jag blev till slut väldigt nöjd med resultatet och hoppades att Micke skulle tycka detsamma, speciellt om vi hittade några låtar som den andra hade missat. Micke förbluffade mig med både Mikael Ramel, David Shutrick och Gyllene Tider, alla tre finfina överraskande val och mina val av Ulla Sjöblom, Rastahunden och Dead Scouts kunde han inte motstå att bli glatt introducerad till.
Bara för ni ska ha en lite aning så började min snabba skiva så här:
1. Håkan: ”Ramlar 2”, Uggla: ”Vittring”, 3, Ebba: ”Vad ska du bli”, 4.Traste: ”Pengar”... Se där, visst kände ni er lite gladare av att bara inbilla er den låtordningen. Nästa gång ska vi göra ett likadant projekt, fast då ska det vara svenska artister som sjunger på engelska. Då kanske Abba platsar, det gjorde de inte den här gången.
PETER ALZÉN
Krönikör på GD Nöje
peter.alzn@telia.se