Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vräkningshotad kontaktade jurist

GÄVLEUnder torsdagen tog de tre vräkningshotade männen i Sätra kontakt med en advokat. De vägrar låta sig vräkas utan kamp.

Gavlegårdarna ger sig inte heller, men har övergett taktiken att byta lås på dörrarna sedan GD i går rapporterade att det är olagligt.
Gavlegårdarna har gett männen ett anbud. Flyttar de inte utan bråk inom tre veckor kommer framtida hyresvärdar som ber om referens att informeras: Gavlegårdarna gjorde allt för att bli av med trion.
- Flyttar de frivilligt kan vi nöja oss med att bara säga att de flyttat, säger den bostadskonsulent som först meddelade männen att de inte var önskvärda.
Fristen att acceptera anbudet går ut vid tolv på fredag förmiddag.
En 24-årig man som bor i en av lägenheterna, och som dömts för hets mot folkgrupp i Sandvikens tingsrätt, var enligt uppgift i kontakt med ett juridiskt ombud under torsdagen. Ombudet ifråga kan inte bekräfta att han ska representera trion i en tvist med Gavlegårdarna.
- Det vore helt fel av mig att nu kommentera någonting, säger advokaten.
Det var i tisdags som Gavlegårdarna meddelade trion att den ska ut. På fredag skulle låsen bytas. Det snabba agerandet blev nödvändigt när situationen förvärrades: en gammal dam hotades med misshandel, därefter skulle hennes hund sparkas ihjäl. En pappa hotades till livet framför ögonen på sin sjuårige son.
- Jag har inte gjort någonting, säger den 24-årige man som ingår i trion.
Om trion anser sig oskyldig till allt, tycker de boende på Ulvsätersvägen annorlunda.
Grannar har samlat in ett 70-tal namnunderskrifter som kräver att männen, vars kamratkrets har högerextrema sympatier, vräks.
Gavlegårdarna kommer fortfarande att försöka byta lås på fredag klockan tolv.
- Men vi kommer inte att bryta mot lagen och byta lås om de motsätter sig det, säger bostadskonsulenten, som vill vara anonym.
I stället agerar man då efter tre linjer.
En hyresgäst, 24-åringen, bor i en lägenhet som hyrs av socialtjänsten. Om mannen inte frivilligt lämnar lägenheten säger Gavlegårdarna upp socialtjänstens kontrakt, med hänvisning till att hyresgästen inte skött sig.
En annan man i trion har en hyresskuld som uppgår till cirka 10 000 kronor.
Om denne flyttar frivilligt avstår Gavlegårdarna från att gå till kronofogdemyndigheten med hyresskulden, vilket skulle innebära en betalningsanmärkning.
- Han har inte betalat en hyra sedan han flyttade in, säger bostadskonsulenten.
Den tredje hyresgästens kontrakt sägs upp. Uppsägningstiden är tre månader.
- Accepterar han inte uppsägningen lägger vi fram allt vi har mot honom inför hyresnämnden, säger bostadskonsulenten.

MATS HEDSTRÖM