Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vrålåket vanns utan någon prestation

En Gävlekvinna slipper betala skatt för en Ferrari som hon vann i en tävling för sju år sedan. Kammarrätten bedömer att tävlingen i princip var ett lotteri, och att vinsten, värd 180 000 kronor, inte ska beskattas.

Annons

Kvinnan ställde upp i tävlingen i TV-programmet Motorjournalen 2002. De tävlande skulle svara på frågan om vilket land bilmärket Volvo kom ifrån för att sedan delta i en utlottning. Högsta vinsten var en Ferrari av årsmodell 1975. Kvinnans namn drogs först i utlottningen och Ferrarin var hennes.
Det uppmärksammade också Skatteverket, som tyckte att hon fick vinsten efter att ha gjort en prestation, och att den därmed skulle beskattas. Prestationen betod i att hon svarat rätt på frågan i vilket land bilmärket Volvo hörde hemma.
Länsrätten tyckte likadant, men kammarrätten ansåg att den frågan var så lätt att det inte krävdes någon prestation för att få delta i tävlingen. Därmed blev Ferrarin en vanlig lotterivinst, och kvinnan slipper betala skatt.
Kvinnan sålde sedermera bilen för 150 000 kronor.