Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vrålåket vanns utan någon prestation

En Gävlekvinna slipper betala skatt för en Ferrari som hon vann i en tävling för sju år sedan. Kammarrätten bedömer att tävlingen i princip var ett lotteri, och att vinsten, värd 180 000 kronor, inte ska beskattas.

Annons

Kvinnan ställde upp i tävlingen i TV-programmet Motorjournalen 2002. De tävlande skulle svara på frågan om vilket land bilmärket Volvo kom ifrån för att sedan delta i en utlottning. Högsta vinsten var en Ferrari av årsmodell 1975. Kvinnans namn drogs först i utlottningen och Ferrarin var hennes.
Det uppmärksammade också Skatteverket, som tyckte att hon fick vinsten efter att ha gjort en prestation, och att den därmed skulle beskattas. Prestationen betod i att hon svarat rätt på frågan i vilket land bilmärket Volvo hörde hemma.
Länsrätten tyckte likadant, men kammarrätten ansåg att den frågan var så lätt att det inte krävdes någon prestation för att få delta i tävlingen. Därmed blev Ferrarin en vanlig lotterivinst, och kvinnan slipper betala skatt.
Kvinnan sålde sedermera bilen för 150 000 kronor.