Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vretas - en underbar plats för en spelmansstämma

VALBO
Det strömmar musik från salar, kammare och andra rum och utrymmen på Vretasgården i Valbo. I ett större rum har en spelglad skara tagit sig an Ingrid Dardels polska av Evert Taube.

Annons
I går gick spelmanstämman Valbolåten för andra året av stapeln. Trots det stundvis kraftiga regnet, som gjorde att spelmännen fick ta sina instrument inomhus, kom många för att delta eller bara lyssna.
- Det är väldigt mycket folk här med tanke på vädret. Det är roligt. Vretas, med de små husen och bodarna är en underbar plats för en spelmansstämma, säger Sture Kerslow i hembygdsföreningen.
Han har spelat en del på sin fiol under dagen och är nöjd med stämman.
- Det här är bara andra året vi har stämman. Ändå tycks många redan känna till den, det är kul. Jag tror att det är den enda i Gästrikland så många kommer ganska långt ifrån. Vi ska försöka bredda oss och locka ännu fler till nästa år, säger han.
Åtminstone 50 spelmän lät fiol, nyckelharpa, munspel eller andra instrument ljuda spontant på Vretas i går.
- Det är så här det går till när man spelar i buskarna. Men det var lite blött i buskarna i dag. Det gick ju bra ändå, säger Sture Kerslow.
SOFIA ÖHLANDER
026-15 96 46
sofia.ohlander@gd.se