Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxenpsykiatrin får vänta på nya pengar

GÄVLEVuxenpsykiatrin i länet behöver ökade resurser. Om detta var alla överens när frågan diskuterades i landstingsfullmäktige i går. Men när några nya pengar kan komma att skjutas till är oklart.

Annons
- Det är upp till hälso- och sjukvårdsnämnderna att ta ansvar för detta och se till att man i fortsättningen prioriterar psykiatrin, sade Björn Forsling, s.

35 miljoner saknas
Han är ordförande i den styrgrupp som lett arbetet med den nyligen färdigställda översynen av vuxenpsykiatrin. Enligt översynen fattas 30-35 miljoner kronor för att verksamheten ska komma upp i nivå med psykiatrin i andra jämförbara landsting.
Många ledamöter var uppe i talarstolen och pläderade för att psykiatrin skulle få de resurser den behöver.
Helst borde det ske redan till nästa år, ansåg flera.
Men man kom fram till att det av praktiska skäl är omöjligt att hinna få fram pengarna så snabbt.

Ytterligare analys krävs
Resursfrågan ska först analyseras ytterligare. Det ska ske i ett samarbete mellan landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnderna och berörda förvaltningar.
I översynen har man kommit fram till att den rättspsykiatriska vården bör förläggas till Säters sjukhus. Den vård som bedrivs vid psykiatriska kliniken i Gävle håller inte tillräckligt hög kvalitet, anser man. Något beslut om att avveckla vården av dömda i Gävle fattades dock inte nu. Frågan om var olika typer av psykiatrisk vård ska vara lokaliserad ska utredas vidare.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se