Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wallander i hetluften igen

Vi återser Kurt Wallander när han har kombinerad födelsedagskalas och kräftskiva tillsammans med sina trogna kollegor hemma på altanen till nya huset med härlig havsutsikt. Han är präktigt berusad.

Full av energi är uppenbarligen också teamet bakom den nya serien på 13 avsnitt. På amerikanskt spektakulärt actionmanér startas en serie händelser där det minsann inte sparas på krutet, vare sig det gäller dynamit eller handeldvapen. Historien börjar med ett präktigt fyrverkeri när Ystads transformatorstation sprängs i luften och mörklägger hela stan.

Samtidigt smyger en maskerad person förbi en klen polisbevakning och in i ett hus där han perforerar en person med sjutton kulor. Mordet kopplas genast till en pågående Muhammed-utställning i kommunalhuset. Och det tar på intet vis slut med detta.

Brottsplats Ystad är tillbaka i hetluften, nu med en mediafientlig Wallander som får nytt folk att reta upp sig på, från ett par polisaspiranter och en åklagare till Kling och Klang på säpo och en hel skvadron militärer. Stan är ju utsatt för terrordåd och dess centrala funktioner anses hotade liksom medborgarna, därav belägringen. Men vad och vem är det som ligger bakom attackerna? En bakfull Wallander famlar i blindo till en början då han inte utesluter anant än den enkla lösningen, Muhammed-utställningen som lockat heta demonstranter till stans centrum.

Nog känns det att filmteamet med Charlotte Brändström i spetsen sökt efter en rivstart på serien. Och jag tycker nog att de lyckats ganska bra. Även om den svenska polisdeckarsjukan svävar även över denna skapelse, där det mesta känns övertydligt, förutsägbart och saknar tvära vändningar som ger betraktarna långnäsor. Enbart titeln "Hämnden" avslöjar en del.

Faktum är att jag skrattade oftare åt dialogen än jag kände någon kittlande spänning och det är kanske inte meningen. Jag saknar Lassgård i huvudrollen. Och tillåt mig tvivla på att uppföljarna blir bättre. då måste både Henriksson och Lena Endre ha vässat sitt spel. Ändå dristar jag mig till att snurra fram en svag trea på tärningen.

FOTNOT: "Hämnden" är den första av tretton nya Wallanderfilmer. De övriga kommer att släppas på dvd och därefter visas i TV4 och Canal Plus.