Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

We call it folkhemmet

Annons

är jag tolkar valvindarna som blåste i valet till EU-parlamentet får jag en vag känsla av att Europa faktiskt existerar som politisk idé och institution. Vid sidan av de storslagna visionerna kopplade till det historiska fredsbygget finns även en pragmatisk vilja att förbättra EU.

De socialistiska regeringarna, som enligt egen utsago har svaret på kapitalismens svaghet, övertygade inte EU-medborgarna för den politiska vindriktningen i valet tonade i blått och grönt, men sorgligt nog även i brunt.

Här i Sverige lyckades högerextremismens spöke motas i grind mycket tack vare Piratpartiets nätburna förmåga att attrahera postindustrialismens vilsekomna gossar, men hade inte PP symboliserat ett långfinger till det politiska etablissemanget så hade förmodligen Sverigedemokraternas toppkandidat Sven-Olof Sällström aka. Svenne frotterat sig med de andra främlingsfientliga dårarna nere i Bryssel.

Väl nere på kontinenten hade Svenne i så fall kunnat diskutera invandrarnas brist på vett och etikett med nationalisten Geert Wilder från det nederländska Frihetspartiet PPV, som med 17 procent blev näst största parti, och vars framgång Svenne kommenterade så här: ”Det nederländska folket har idag sänt ut en tydlig signal om att man tröttnat på EU-federalism, massinvandring och islamisering”.

Tillsammans med det islamofobiska FÖP från Österrike hade Svenne haft tillfälle att uttrycka sin förargelse över muslimernas oförskämda inmarsch i unionen och dryftat det ansvarslösa experimenterande nationaliteter emellan. Det som i salongsfähiga sammanhang kallas kulturell mångfald.

I toppkandidaten för det ungerska och neofascistiska Jobbik, Dr. Krisztina Morvai, som erhöll 15 procent av rösterna för sin ambition att bekämpa ”zigenarkriminaliteten”, hade Svenne funnit en allierad i kampen för den överkörda stackars patrioten, vilse i sitt eget hemland. ”You know, we have a big problem with blattar i Schweden, they förstör what we call folkhemmet”.

Genom parlamentets korridorer hade Svenne kunnat bilda en congaline tillsammans med nationalistiska ATAKA från Bulgarien, rumänska PRM och högerextrema Brittish National Party, vars budskap är att etablissemanget vilseleder folket.

Gemensamt för dussintalet invandringsfientliga partier som knep mandat i EU-valet var att de profiterade på ett explosivt missnöje med den politiska eliten i respektive land. Lyckligtvis bidrog inte Sverige. Sverigedemokraternas svenskaste Svenne kommer inte skämma ut resten av oss som anser att EU bör värna den demokratiska processens vitalitet. Synd bara att inte alla ledarskribenter i unionen kan skriva kontrafaktiska krönikor.