Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: Följ med myggjägarna på spaning

I dag börjar den andra bekämpningsomgången av översvämningsmyggens larver.

- När äggen kläcks kan vi bekämpa direkt, säger Martina Schäfer.

Den 22 juni påbörjades den första bekämpningen av översvämningsmyggens larver. Då gällde det ytor både norr och söder om Österfärnebo och kring Tärnsjö och Huddunge. Liksom nu var det ett kraftigt regn som gav stora översvämningar idealiska för myggen att utvecklas.

Det blev en lyckad bekämpning men eftersom Naturvårdsverket sagt nej till bekämpning inom stora ytor skyddad natur blev effekten låg. De ytor som inte bekämpades gav tillräckligt med mygg för att myggplågan upplevs som olidlig på många platser.

Nu börjar en andra omgång med bekämpning där orsaken den här gången också är de kraftiga regnen den senaste tiden. Aktuella ytor de första dagarna är kring Huddunge, Sevallbo och Dalkarlsbo och Ön i Hedesunda.

– Vi beräknar att det totalt rör sig om uppemot 300 hektar som ska bekämpas, säger Martina Schäfer.

Hon har tillsammans med projektets vetenskaplige ledare, Jan Lundström, räknat larver den senaste tiden och sett att det är stora mängder. Kanske inte så många som förra gången, men mer än tillräckligt för en motivera en bekämpning.

Eftersom Dalälven fortsatt stiga de senaste dagarna måste projektet vänta tills vattenståndet stabiliserats. Då uppstår idealiska förhållanden för myggens ägg som kläcks när solen värmt upp vattnet och det blir syrefritt.

Martina Schäfer förväntar sig att regeringen i morgon ger klartecken för bekämpning inom skyddade områden liksom att Naturvårdsverket drar tillbaka sitt överklagande.

– När jag ser hur folk har det hoppas jag på ett positivt besked, säger hon.

Men det kommer ändå att vara gott om mygg inom stora områden. Det är mygg som lever kvar från den förra kläckningen och under flera veckor till kommer att plåga befolkningen. Men som Martina Schäfer uttrycker det, det blir i alla fall inte fler.

De som bor i Österfärnebo med omnejd håller på att tröttna på myndigheternas agerande. Vid avfarten från riksväg 56 in till Gysinge står i dag en skylt med texten: Kör sakta, naturvårdsverket värnar om myggen. En låda på väggen vid ICA har texten: Stöd KemI. Skänk en mygga!

Men även om myggprojektet nu får tillstånd och medel för en andra bekämpning av myggen kan det bli aktuellt med fler bekämpningar. Skulle det komma stora regn i augusti så finns äggen där redo för en ny kläckning och översvämningsmyggen kan ha flera generationer under samma säsong.

– I Rhendalen i Tyskland har man ibland åtta till nio bekämpningar, säger Martina Schäfer.