Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webbad tro & tvivel

På Kulturkiosken möter jag åter Jonas Westlund, Sandvikenbördig som går konsthögskolan i Umeå, nu har han tagit med sig de båda kursarna Andréas Brännström och Peter Josefsson och vilken utställning de ställer till med!

Med tekniken i sin skrattande hand kan man låta konstnärligheten, gestaltningen, ta plats. Hur mycket som helst – utan att förta! Och det är det som händer här och jag kan inte separera dem, säga vad som tilltalar mig mest: Jonas Westlunds hundra videobloggar, lager på lager i en bildlig/ljudlig kakofoni där alla vill höras, ett migränliknande verk som emanerar från hans måleriska sönderfall till skärmdumpar från ett Skypesamtal en vägg bort. Eller Peter Josefsson tilltag att köpa upp avlagda minneskort, återföra det raderade på ungefär 600 Turkietbilder, lyfta ur huvudpersonerna och skapa alldeles egna semesterbilder – på ett vykortsställ! Intill låter han sitt alldeles personliga RSS-flöde skapa en kommunikativ projektion. Eller Andréas Brännström stillsamma (!) krigsbilder till screentryck, Stalingradbilder ur en film som han som tonåring spelade in i med vänner i snön i Bergsbyn (Skellefteå) eller den betydligt mer våldsamma väggen (fast gjord av stills) på facebooksvännernas profilbilder. Rena RedNex-land i en stad nära dig! Eller den vackra boken full av ”svedjebruk” – sedda från Google Earth!

Ja, ni hör ju. Den webbifierade rörelse som går igenom kioskens källarvåning – sällan har jag sett nån utställning ”passa” bättre här – manar till eftertanke. Allt detta ur en tro på bilden och webben och sociala medier och vad ni vill, som trots alla löften krokar i ett sunt tvivel inför allt det som tas ifrån oss, det som vi låter oss berövas – handkänslan, kopieringsmaskiner, tjockt fotopapper?! I och med det nya, snabba reser de en utställning som kommer att ge mersmak länge, länge.